Ako poisťovne určujú ceny PZP

Výška poistného pri povinnom zmluvnom poistení sa odvíja od auta i od jeho majiteľa.

14.11.2013 06:30
účty, faktúry, dane, odvody, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Allianz Slovenská poisťovňa

  • Od 1. 11. 2013 bude v platnosti nový sadzobník – upravili sme vstupné kritéria na výpočet poistného. Pri výpočte poistného sa berie do úvahy vek a adresa poistníka (fyzickej osoby, podnikajúcej fyzickej osoby, spoločnosti), ako aj technické parametre vozidla – vek, objem a výkon.

Kooperativa

  • Používa rovnaké kritériá ako vlani: miesto trvalého pobytu držiteľa, vek držiteľa vozidla, výkon motora (kW), zdvihový objem valcov, výška priznaného bonusu za bezškodový priebeh – počet mesiacov bez spôsobenia nehody, výber variantu krytia – Partner = základné krytie, Europartner = vyššie limity krytia a vyššie poistné – odporúčané klientom, ktorý často cestujú so svojím vozidlom do zahraničia, zdravotný stav držiteľa (preukaz ZŤP), dôchodca nad 70 rokov, historické vozidlá (vyrobené do roku 1945 alebo s prideleným zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno H, používanie motorového vozidla (taxislužby, autopožičovne, vozidlo s prednostným právom jazdy, bežná každodenná prevádzka a pod.), prípadná spoluúčasť (ak klient o ňu požiada), počet uzatvorených poistných zmlúv u poisťovateľa (iné ako PZP), počet poisťovaných motorových vozidiel (pri súboroch vozidiel poskytujeme zľavu).

Komunálna poisťovňa

  • Výsledná cena PZP je ovplyvnená nasledujúcimi kritériami: doba bezškodového priebehu, frekvencia platenia poistného, existencia ďalších uzatvorených poistení v Komunálnej poisťovni, bydlisko držiteľa motorového vozidla, vek držiteľa motorového vozidla, výkon motora, spôsob použitia motorového vozidla.

Union poisťovňa

  • S cieľom čo najspravodlivej­šieho prerozdelenia cien poistného PZP sme zohľadnili okres registrácie vozidla ako nový faktor pri určovaní výšky cien.

Astra poisťovňa

  • Náš pohľad na riziko pri PZP vychádza z predpokladu, že auto len veľmi malou mierou rozhoduje o tom, či pri jeho prevádzke bude spôsobená škoda tretej strane. V oveľa väčšej miere ako parametre vozidla sú to parametre vodiča, ktoré majú väčší vplyv na stanovenie ceny. Nie je to iba samotný vek vodiča, ale aj dĺžka jeho praxe, lokalita, v ktorej žije, a samozrejme jeho „história“ bezškodového priebehu. Keďže parametre vodiča sú podľa nášho názoru oveľa dôležitejšie, tak „ideálny vodič“ dostane v Astre najlepšiu cenu na trhu aj v prípade, ak ma silné a výkonne auto. Nové kritérium, ktoré používame, je vek vozidla.

Wüstenrot poisťovňa

  • Zachovala aj v aktuálnom sadzobníku PZP, platnom od októbra 2013, jeho jednoduchosť a prehľadnosť. Povinné zmluvné poistenie vo Wüstenrote je založené na kategorizácii motora podľa výkonu a nie podľa objemu. Základnými a overenými kritériami pre výpočet poistného sú teda naďalej výkon motora a vek držiteľa motorového vozidla. Novinkou je presnejšie prerozdelenie vozidiel podľa kW z doterajších 6 do 7 kategórií. Tým pre majiteľov motorových vozidiel v niektorých intervaloch došlo k zníženiu výšky poistného, takže aktuálny sadzobník PZP je pre nich výhodnejší ako doteraz.

Generali Slovensko

  • Vo všeobecnosti je cena PZP výsledkom kombinácie viacerých kritérií, či už sa týkajú samotných vozidiel (objem a výkon) alebo držiteľov vozidiel (vek a región). Pri výpočte poistného je dôležitá aj doba bezškodového priebehu, teda obdobia, počas ktorého držiteľ nespôsobil škodu. To znamená, že lacnejšie poistné platia majitelia vozidiel s nižším výkonom a objemom, ktorí sú z menších miest, resp. obcí a za posledné tri roky nespôsobili nehodu. Rizikoví vodiči si budú musieť, naopak, priplatiť. Výhodné ceny poisťovňa pripravila pre majiteľov vozidiel starších ako 12 rokov a pre vybrané značky a modely áut. Ďalšie cenové zvýhodnenie je pripravené pre vodičov z miest a obcí s menej ako 40-tisíc obyvateľmi.

ČSOB poisťovňa

  • Zvýhodnenú sadzbu poistenia majú rodiny alebo klienti s deťmi, ale aj klienti, ktorí majú poistených v ČSOB viac vozidiel, či klienti, ktorí jazdia bez nehôd.

Groupama Garancia

  • Prvým a hlavným kritériom na určenie ceny poistného je kubatúra vozidla a vek vodiča. Skúsenejší vodiči a taktiež podnikateľské subjekty a živnostníci majú výhodnejšiu cenu poistného. Ďalšie faktory, ktoré podstatne vplývajú na konečnú výšku ceny poistného, sú: miesto trvalého pobytu držiteľa, zvýhodňujeme vodičov z menších miest a vidieka, nižšia prevádzková hmotnosť vozidla, jazdenie na benzín, dieťa do 15 rokov a v neposlednom rade bezhotovostný spôsob platenia poistného sú ďalšie možnosti, ako sa dostať k atraktívnejšej cene poistného.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie