Kartou platíme čoraz menšie nákupy

Platobné karty čoraz viac nahrádzajú bankovky a drobné mince. Ako zistila Sberbank Slovensko na vzorke svojich zhruba 20 tisíc klientov, priemerná suma zaplatená kartou sa znížila o takmer 10 %. Kým vlani klienti Sberbank na jedenkrát zaplatili kartou v priemere 34,30 eura, tento rok to už bolo 31,20 eura.

16.12.2013 11:05
kreditka, kreditná karta, nákup, platba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj Poštová banka si na základe svojich štatistík myslí, že ľudia sa naučili viac platiť kartou a platia ňou čoraz nižšie sumy. Kým pred piatimi rokmi zaplatili kartou za jeden nákup podľa Poštovej banky v priemere cez 36 eur, v súčasnosti je to necelých 29 eur.

Takisto Slovenská banková asociácia vo svojich štatistikách uvádza, že priemerná suma transakcie v obchodoch každým rokom klesá. Kým v minulom roku dosahovala 31,50 eura, tak ešte v roku 2009 to bolo o 7,50 eura viac.

Pokles priemernej platby spôsobil podľa Sberbank výrazný nárast malých súm, ktoré Slováci platia kartou. Podiel platieb kartou do sedem eur na všetkých platbách kartou vzrástol oproti vlaňajšku o pätinu, a to z 19 % na 23 %. „Najväčšiu zásluhu na tom mali práve najmenšie platby do troch eur, ich podiel stúpol z 5 % na 7 %,“ povedal vedúci odboru Customer Value Managementu Sberbank Filip Vítek.

Podľa Sberbank sa o to zaslúžila aj bezkontaktná technológia. Zvýšený záujem klientov o bezkontaktné karty je podľa Slovenskej bankovej asociácie badateľný aj v ich častejšom používaní. V druhom kvartáli 2013 klienti domácich bánk uskutočnili bezkontaktne viac ako 4,5 milióna transakcií, čo je dvanásťkrát viac ako pred rokom. Slovensko má totiž jednu z najvyšších penetrácií bezkontaktných kariet a bezkontaktných platobných terminálov.

Analýza Sberbank ukázala, že platenie kartou získalo na popularite najmä u ľudí vo veku 18 až 30 rokov. Za posledný rok zvýšili intenzitu platieb kartou o 24 %, v priemere zo sedem na takmer deväť platieb za mesiac. Skupina klientov do 17 rokov zase znížila priemernú sumu na jednu platbu kartou o vyše tretinu, a to zo sumy 14,80 eura na 9,80 eura. Malé sumy do sedem eur tvoria 65 % zo všetkých platieb kartou týchto najmladších používateľov bankových služieb Sberbank.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #platobná karta #Poštová banka #Sberbank