Spotrebné úvery rastú, za hypotékami zaostávajú

Objem spotrebných úverov rastie aj v tomto roku.

25.04.2014 11:19
dôchodok, dôchodca, peniaze, investor,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako ďalej skonštatoval na piatkovej tlačovej konferencii analytik ČSOB Marek Gábriš, aj keď tento typ úverov nedosahuje také výrazné objemy, ako je to napríklad pri hypotékach alebo iných úveroch na bývanie, spotrebné úvery narastajú. Vo februári tohto vzrástli medziročne o 12,5 %.

V pokrízovom období bol vývoj podľa Gábriša kostrbatý, v roku 2011 vykazoval trh niekoľkomesačný medziročný pokles. Avšak nasledujúce roky sa trend obrátil. V minulom roku bolo priemerné tempo rastu spotrebných úverov na úrovni 13 %. Záujem o spotrebné úvery môže súvisieť podľa analytika s oživením rastu reálnych miezd. Vlani narástli o 1 % po predchádzajúcom dva roky trvajúcom prepade.

Súčasne sa podľa Gábriša objavili náznaky stabilizácie trhu práce a určitého zotavenia spotrebiteľskej dôvery, hoci tá zostáva zatiaľ pod svojím dlhodobým priemerom. „Vyhliadky pre tento rok sú taktiež pozitívne,“ myslí si Gábriš. Kúpna sila obyvateľstva by sa tak v tomto roku mala podľa neho ešte viac zvýšiť. Táto ekonomická stabilizácia pomohla podľa analytika aj k miernemu poklesu podielu zlyhaných úverov v tomto segmente. Od roku 2012 sa pohybuje tesne pod hranicou 8 %.

Spotrebné úvery sú podľa ČSOB jedným z najčastejších spôsobov, ako si ľudia požičiavajú peniaze. Z údajov banky vyplýva, že takto nadobudnuté financie najčastejšie investujú do rekonštrukcie bývania, kúpy vozidla, vybavenia domácnosti, či investície do domácich spotrebičov. Priemerná suma, ktorú si ľudia požičiavajú prostredníctvom spotrebného úveru, je v ČSOB 5 217 eur s priemernou splátkou 112 eur za mesiac.

debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #spotrebné úvery