Po víchrici poisťovne riešia aj lietajúce trampolíny

Veterná smršť spred vyše týždňa narobila obrovské problémy domácnostiam. Vietor strhával strechy či komíny, stromy padali na autá. Ľuďom však dali zabrať aj návalové dažde, a tak sa škody na majetku len z hlásení poisťovní šplhajú za týždeň až do výšky viac ako 1,8 milióna eur. Keďže poistená je len časť domácností, je pravdepodobné, že celkové škody dosiahli podstatne vyššiu hodnotu.

26.05.2014 14:42
spadnutá strecha, Malacky, víchrica Foto: ,
Prudký vietor neobišiel ani Záhorie.
debata (6)

"Najviac poistných udalostí nahlásili klienti v okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš, Sabinov a Košice-okolie. Zaznamenali sme takmer 1 800 hlásení o škodách na majetku s celkovou škodou viac ako 1,06 milióna eur. Najčastejšie poistné udalosti boli strhnuté strechy, komíny, odkvapové žľaby, povodne, pováľané stromy a škody na autách,“ povedal Artur Šturmankin, hovorca poisťovne Allianz.

Väčšina hlásení prichádzala do poisťovní z Vysokých Tatier. "Silný vietor tu strhával strechy, komíny, odkvapové žľaby, solárne panely zo striech, vyvracal stromy, ploty, ale aj altánky a dvere na vozidlách. Evidujeme aj prípad, keď silný vietor odfúkol detskú trampolínu, ktorá následne zasiahla a poškodila zaparkované vozidlo. Popadané stromy ničili hotely, chaty, domy, ale aj vozidlá. Zaznamenali sme aj prípad, keď vietor vyvrátil pouličnú lampu, ktorá rozbila čelné sklo na vozidle,“ vraví Lucia Makayová z poisťovne Generali. Makayová zároveň dodala, že k dnešnému dňu odhadujú škody po prudkom vetre na približne 470-tisíc eur. Predpokladajú však, že škody budú ešte narastať, pretože klienti stále nahlasujú poistné udalosti.

To, že najväčšie rozmery mala kalamita na východe krajiny v Prešovskom a Košickom kraji, potvrdzujú aj slová Zuzany Eliášovej, hovorkyne ČSOB Finančná skupina. "Celkom bolo po 15. máji až doteraz zaregistrovaných 138 škodových udalostí s celkovou predpokladanou výškou približne 300-tisíc eur. Z toho na východe bolo nahlásených 82 udalostí, na strednom Slovensku 44 a na západe 12 škodových udalostí,“ uvádza Eliášová.

Účet za škody, ktoré vlani napáchala vysoká voda, sa tak zrejme tentoraz neprekročí, napriek tomu, že víchrica k obydliam vľúdna rozhodne nebola. "Minulý rok bol charakteristický skôr škodami z povodní v období dažďov a topenia snehu v mesiaci apríli a následne z júnových povodní. Škody z víchric sa vyskytujú spravidla skôr na jeseň. Každoročne evidujeme škody z víchric v tisíckach,“ odhadol Šturmankin.

Poisťovne vlani v lete uhradili škody až vo výške 3 milióny eur, pričom sa hovorilo, že krajinou sa valila tisícročná voda. Najhoršie si minulý rok prežili obyvatelia Devína či Devínskej Novej Vsi, voda však vyčíňala aj v bratislavskom Starom Meste a Petržalke, Štúrove a Komárne. Pred horšími následkami ľudí ochránila protipovodňová hrádza hlavného mesta. Ničivé záplavy si ľudia pamätajú najmä z roku 2010. "Tie spôsobili v tom čase najväčšie škody, čo sa týka poistného plnenia za posledných 20 rokov. Podľa vtedajšieho marketingového prieskumu uskutočneného na klientoch poisťovne, pod vplyvom správ o povodniach a zničených domoch si mnoho ľudí začalo uvedomovať potrebu poistenia majetku, respektíve jeho revíziu. Tento trend odzrkadlili aj štatistiky. V roku 2010 si 56 percent klientov poisťovne dohodlo k poisteniu nehnuteľnosti aj poistenie domácnosti,“ tvrdí Makayová.

To, že ľudia siahajú po poistke najčastejšie po živelných pohromách, potvrdzujú aj ďalšie poisťovne. "Všimli sme si posun v uvedomovaní si práve živelných rizík a pochopenie významu poistenia,“ doplnila Eliášová.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #víchrica #poistenie nehnuteľnosti