Čím skôr začnete deťom sporiť, tým viac peňazí dostanú

Väčšina rodičov sa snaží zabezpečiť svoje deti. Banky, poisťovne i stavebné sporiteľne ponúkajú množstvo produktov, ktoré umožňujú nasporiť deťom základný kapitál pre štart do dospelosti.

18.06.2014 09:50
bonus, daňový, dieťa, sporenie, rodičovský,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Čím skôr rodičia začnú svojim deťom sporiť, tým vyššiu sumu im aj pri malých vkladoch dokážu nasporiť. Napríklad ak budete deťom na sporenie dávať každý mesiac 20 eur, pri dvojpercentnom úroku po 18 rokoch budete mať celkovo 5 203 eur. Ak by ste sporili až do dosiahnutia 25 rokov dieťaťa, nasporíte mu 7 790 eur. Samozrejme platí, že čím vyššie sumy budete na sporenie vkladať, tým bude aj vyššia nasporená suma.

Stavebné sporiteľne tvrdia, že záujem o produkty pre deti je veľký. „Celkovo Prvá stavebná sporiteľňa spravovala k 31. 5. až 161 553 zmlúv o stavebnom sporení práve v tarife Junior Extra,“ tvrdí matematik stavebného sporenia v PSS Robert Meleg. Rodičia mesačne pritom vkladajú priemerne 60 až 200 eur. „V súčasnosti sú priemerné mesačné vklady o viac ako 30 percent vyššie ako v predchádzajúcom roku. Zmluvy detského stavebného sporenia v roku 2014 uzatvárajú rodičia s cieľovými sumami až o 13 percent vyššími ako v roku 2013,“ povedal Meleg.

Najväčšou výhodou stavebného sporenia je štátna prémia, ktorú môžu získať aj deti už od narodenia. Jej výška dosahuje v tomto roku 8,5 percenta z vkladov. Maximálne možno dostať 66,39 eura. Kto chce získať prémiu v najvyššej možnej sume, musí v tomto roku vložiť na stavebné sporenie 780,96 eura, čo je 65,08 eura mesačne. Na získanie prémie však nie je potrebné každomesačné sporenie. Rodičom stačí, ak na sporenie pošlú peniaze až naraz na konci roka.

V porovnaní so stavebným sporením pre dospelých sú produkty pre deti výhodnejšie. „Ak je stavebné sporenie Profi t Kľúčik uzatvorené v rámci detského balíka Sloník, získa ho rodič pre svoje dieťa bez poplatku za uzatvorenie zmluvy,“ vraví Juraj Štefanovič z odboru komunikácie ČSOB.

„Pridanou hodnotou detského sporenia je dvojaká poistná ochrana dieťaťa, ktorú Wüstenrot poskytuje zadarmo a platí počas trvania zmluvy, maximálne do 18. roku dieťaťa,“ hovorí Daniela Vlčková z Wüstenrot stavebnej sporiteľne. Bezplatné poistenie núka detským sporiteľom aj Prvá stavebná sporiteľňa. Poisťovne zase kombinujú poistenie so sporením. Poistné sa delí na dve časti. Za jednu časť rodičia kupujú svojim deťom poistnú ochranu a druhá časť sa im zhodnocuje. Poisťovne majú stanovenú aj minimálnu sumu, ktorú musia rodiča mesačne platiť. Napríklad Allianz – Slovenská poisťovňa vyžaduje mesačné poistné minimálne vo výške 22 eur. „Z toho 15 eur je minimálne poistné na hlavnú životnú tarifu a 7 eur je poistné na rôzne poistné riziká – napríklad na úrazové poistenia, na denné odškodné pri pobyte v nemocnici, na kritické choroby, zodpovednosť z domácnosti a podobné,“ vraví hovorca poisťovne Artur Šturmankin. V prípade, že by rodičia platili túto sumu a dieťa by bolo poistené od narodenia do 25. roku života, nasporili by mu celkovo 4 942 eur. Táto suma môže by aj vyššia v závislosti od toho, ako sa poisťovni podarí zhodnotiť peniaze.

Banky núkajú okrem tradičných vkladných knižiek aj možnosť pravidelného investovania do podielových fondov. „Hoci výnos vopred nie je známy, výnosový potenciál nie je obmedzený len na výšku úroku na termínovanom vklade, ale využíva možnosti, ktoré mu ponúkajú trhy s akciami svetových firiem, komoditami, realitami či štátnymi a firemnými dlhopismi,“ povedala hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #sporenie pre deti