Banky lákajú deti na vkladné knižky i investovanie

Niektoré banky núkajú detským sporiteľom výhodnejšie podmienky ako dospelým.

20.06.2014 06:30
sporenie, vklad, peniaze, termínovaný Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tatra banka

  • Nielen v súčasnom období veľmi nízkych úrokových sadzieb je dôležité vybrať pre dieťa správny sporiaci produkt. Keďže ide zvyčajne o dlhodobé sporenie, na výške výnosu veľmi záleží. Hodnotu nasporených peňazí, do doby ich použitia, totiž výrazne ovplyvní infl ácia. Tatra banka preto ponúka riešenie, ako sporiť efektívne a dosiahnuť zaujímavý výnos. Prostredníctvom produktu SporenieTB Dieťa sa peniaze sporia do riešení, ktoré ich v závislosti od svojej stratégie investujú na finančných trhoch po celom svete. Hoci výnos vopred nie je známy, výnosový potenciál nie je obmedzený len na výšku úroku na termínovanom vklade, ale využíva možnosti, ktoré mu ponúkajú trhy s akciami svetových firiem, komoditami, realitami či štátnymi a firemnými dlhopismi.

UniCredit Bank

  • Stále pretrvávajúci pokles úrokových sadzieb na klasických depozitných produktoch a pozitívny rast na akciových trhoch sú faktory, ktoré sa podpísali pod zvýšený záujem o investovanie do podielových fondov s vyšším potenciálom výnosu aj v prípade sporenia pre deti. Za účelom vyššieho zhodnotenia úspor zaznamenávame postupný presun úspor od tradičných depozitných produktov do podielových fondov. V UniCredit Bank je obľúbeným produktom Program pravidelného investovania Rytmusík, ktorý zakladajú rodičia čoraz viac svojím deťom. Jeho výhodou je najmä fl exibilnosť. Sporiť sa dá už od 30 eur mesačne vo forme pravidelných i jednorazových investícií. Rodič si môže vyberať až zo 6 investičných portfólií, vyberá si rôznu dĺžku investičného obdobia, od 2 až do 40 rokov. Kedykoľvek v priebehu investície je možné meniť cieľovú sumu, výšku či frekvenciu pravidelnej investície, investičný horizont alebo aj druh portfólia. Pri oboch produktoch je v prípade potreby možné kedykoľvek požiadať o predaj nakúpených podielových listov a získať tak hotovosť v priebehu niekoľkých dní.

Sberbank

  • Rodičia môžu pre deti uzavrieť všetky typy vkladových produktov ponúkaných bankou a produkty určené špeciálne pre deti. Veľmi obľúbeným produktom je Detská vkladná knižka s úrokom výhodnejším, ako je na bežnej vkladnej knižke. Detská vkladná knižka je určená pre rodičov, ktorí majú na pamäti budúcnosť svojich detí a chcú im zabezpečiť čo najjednoduchší štart do života. Detskú vkladnú knižku môžu založiť hneď pri narodení dieťaťa.
  • Aktuálne je najvýhodnejší úrok ponúkaný na detskej vkladnej knižke s výpovednou lehotou 24 mesiacov – 1,10 %. Ak je výška vkladu na detskej vkladnej knižke nad 330 eur, sporiteľ získa bonusový úrok 0,25 %. To znamená, že ročné zhodnotenie sa dostane až na 1,35 % ročne.
  • Na detskú vkladnú knižku je možné prispievať v hotovosti alebo pravidelnými platbami na základe trvalých príkazov na úhradu či zrážkami zo mzdy. Počas celého obdobia viazanosti je možné vyberať úroky, ktoré boli na knižku pripísané za uplynulý rok.

VÚB banka

  • Pre deti ponúka detskú vkladnú knižku. Momentálne je detská vkladná knižka úročená základnou úrokovou sadzbou 0,75 %, pričom dieťa má možnosť získať i dodatkový úrok vo výške 1,50 % v prípade, že v priebehu kalendárneho roka nezrealizujete žiadny výber ani výber úrokov a detská vkladná knižka je otvorená viac ako jeden kalendárny rok. Navyše, ak splní i ďalšiu podmienku, t. j. priemerný denný zostatok aspoň 700 eur, dieťa automaticky získava úrazové poistenie zadarmo v nasledujúcom mesiaci.

ČSOB

  • V ponuke je Detský balík Sloník, ktorý zahŕňa detský bežný účet vrátane platobnej karty, sporiaci účet, ako aj možnosť stavebného sporenia bez poplatku za uzatvorenie zmluvy, úrazového či životného poistenia alebo investičného sporenia do podielových fondov. Detský balík Sloník je určený deťom od narodenia do 15 rokov.
  • Základom detského balíka Sloník je otvorenie detského bežného účtu Sloník, ktorý je bez povinného minimálneho zostatku, s výhodnejšou úrokovou sadzbou. Jeho súčasťou sú taktiež kreditné hotovostné a bezhotovostné transakcie, platby platobnou kartou v SR a zahraničí, rovnako ako aj 5 výberov z bankomatov ČSOB v rámci SR mesačne.
  • Sporiaci účet Sloník je doplnkom k detskému účtu Sloník. Je vhodný na sporenie aj malých súm peňazí, ktoré sú v prípade potreby v krátkom období k dispozícii, a zároveň je ideálnou rezervou v prípade neočakávanej situácie. Na sporiaci účet môže dieťaťu vkladať peniaze ktokoľvek – rodičia, starí rodičia či príbuzní.
  • Investičné sporenie je určené na pravidelné investovanie finančných prostriedkov do podielových fondov. Klient má pre svoje dieťa na výber zo širokej škály podielových fondov s možnosťou zaujímavého zhodnotenia v dlhodobom horizonte, pričom počas sporenia je možná zmena typu fondu, resp. kombinácia fondov. Ponúka možnosť investovať kedykoľvek a v akejkoľvek výške, minimálne však 15 eur. Tento typ sporenia sa vyznačuje nielen vysokou fl exibilitou, ale aj svojou rýchlou dostupnosťou prostriedkov, pretože dĺžka sporenia je bez obmedzenia a je na rozhodnutí klienta, na aké dlhé obdobie plánuje sporiť a kedy si chce svoje finančné prostriedky vybrať.

Slovenská sporiteľňa

  • Zo sporiacich produktov má v ponuke Sporenie pre deti a Vkladnú knižka iXtra bonus. Výhodami Sporenia pre deti oproti Sporeniu k účtu pre dospelých sú tie, že deti získajú: v 6. a 15. roku špeciálny úrokový bonus vo výške 1/3 vyplatených úrokov za 3 roky sporenia až do sumy 300 eur, výhodné úrazové poistenie len za jedno euro mesačne, možnosť využiť darčekový vklad, dieťa nemusí mať v banke účet, dospelý áno, ak si chce zriadiť sporenie k účtu, vkladať je možné hocikedy, nielen v deň sporenia ako na sporení k účtu. Ročná úroková sadzba s Lepšími úrokmi je 1 %.
  • Vkladná knižka iXtra bonus má tieto výhody oproti Vkladnej knižke SPORObonus: výhodnejší úrok v druhom a v ďalších rokoch sporenia, dieťa po dovŕšení veku 10 rokov bezplatne získa medzinárodnú predplatenú platobnú kartu iXtra. Úroková sadzba v 1. roku sporenia je 0,5 %, v druhom a v ďalšom roku 1,2 % ročne.
  • Pre deti je vhodné aj Šikovné investičné sporenie. Vytvára sa krátkodobá finančná rezerva na Účte šikovného sporenia a súčasne sa sporí do podielových fondov. Vďaka tejto kombinácii sa úspory efektívne zhodnocujú. Toto sporenie pokrýva celoživotné potreby, dá sa flexibilne prispôsobovať rôznym životným situáciám. Vďaka tomu, že časť sumy sa sporí do podielových fondov, vytvára sa aj dlhodobá rezerva na väčšie nákupy do budúcnosti, štúdium pre dieťa, promócie, svadbu a podobne. Podmienky sú však rovnaké ako pre dospelých sporiteľov.

Poštová banka

  • Prvá penzijná správcovská spoločnosť Poštovej banky ponúka investičné sporenie Včielka. Sporenie je určené pre deti od 0 do 13 rokov. Ide o dlhodobé sporenie, na konci ktorého si môže klient vybrať nasporenú sumu jednorazovo alebo si ju môže nechať vyplácať formou pravidelnej renty. Dieťa zastupuje zákonný zástupca. V prípade, že sporí tretia osoba, napr. starý rodič, krstný rodič a pod., je potrebné podpísať záväzné vyhlásenie. Úrok je závislý od veku dieťaťa, keďže v priebehu sporenia sa presúva vklad medzi dynamickým cez vyvážené až do konzervatívneho portfólia.

OTP Banka

  • V súčasnosti ponúka Sporiaci účet k bežnému účtu s výhodným bonusovým úrokom 1,40 % pre aktívnych klientov a s možnosťou výberu prostriedkov bez sankčného poplatku kedykoľvek. Tento produkt je určený pre všetkých klientov s bežným účtom, ale je možné ho zriadiť aj k otp READY Kontu, ktoré je určené pre deti a mladých klientov do 26 rokov.

Prima banka

  • Pre deti aj študentov má k dispozícii pravidelné Sporenie k Detskému účtu a Sporenie k Študentskému účtu. Obidva typy sporenia poskytujú atraktívny úrok 5,0 % ročne, garantovaný počas celej doby sporenia. Deti aj študenti získajú rovnaké úročenie ako dospelí. Rozdiel oproti sporeniu pre dospelých je v maximálnej sume pravidelného sporenia a v dobe sporenia.
  • Sporenie k Detskému účtu: sporenie, ktoré môžu k Detskému účtu zriadiť rodičia svojim deťom vo veku od 0 do 15 rokov, pravidelné mesačné sporenie v sume od 10 do 20 eur, úrok 5,0 % ročne, garantovaný počas celej doby sporenia, možnosť vybrať si dobu sporenia 36 alebo 60 mesiacov, k jednému Detskému účtu je možné zriadiť jedno sporenie, bez poplatkov za zriadenie a vedenie sporiaceho účtu.
  • Sporenie k Študentskému účtu: sporenie, ktoré si môžu k Študentskému účtu zriadiť študenti vo veku od 15 do 26 rokov (študentom vo veku do 18 rokov môže sporenie zriadiť zákonný zástupca), pravidelné mesačné sporenie v sume od 10 do 50 eur, úrok 5,0 % ročne, garantovaný počas celej doby sporenia, možnosť vybrať si dobu sporenia 12, 18 alebo 24 mesiacov, k jednému Študentskému účtu je možné zriadiť až 3 sporenia, bez poplatkov za zriadenie a vedenie sporiaceho účtu.
  • Výhodne zhodnotiť úspory môžu deti a študenti aj priamo na svojom účte. Detský aj Študentský účet totiž ponúkajú atraktívne úročenie zostatku: Detský účet poskytuje úrokovú sadzbu 3 % ročne pri zostatku do 1 000 eur a Študentský účet poskytuje úrokovú sadzbu 2 % ročne pri zostatku do 1 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sporenie pre deti