Väčšina ľudí nedokáže sporiť

Slováci majú stále pomerne zlý prístup k vedeniu osobných financií. Vyplynulo to z prieskumu Nadácie Partners, ktorý uskutočnila v spolupráci s agentúrou Focus.

08.09.2014 14:56
sporenie, vklad, úrok, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Slováci si neuvedomujú hroziace riziká, podceňujú finančné zabezpečenie pre prípad nepredvídateľných okolností, no najmä nevedia, ako správne hospodáriť s mesačným rozpočtom tak, aby si zaistili lepšiu finančnú kondíciu,“ povedala na pondelkovej tlačovej konferencii členka správnej rady Nadácie Partners Jana Mokráňová.

„Minimálne 10 % z mesačného príjmu jednotlivca či domácnosti by malo smerovať na vytvorenie finančnej rezervy,“ povedal Tomáš Šipula z Partners Group SK. Z prieskumu agentúry Focus vyplynulo, že aspoň 10 % z príjmu si nedokážu odložiť viac ako dve tretiny Slovákov. Viac ako tretina neušetrí vôbec nič. Optimálna finančná rezerva má mať podľa Partners Group výšku šiestich mesačných príjmov domácnosti. No prieskum ukázal, že viac ako 80 % Slovákov nemá žiadnu alebo len nedostatočnú finančnú rezervu.

Podľa finančníkov by malo optimálne 20 % z príjmov smerovať do vytvárania dlhodobých aktív. Z prieskumu vyplynulo, že životné poistenie má 43 % opýtaných a 41 % sa spolieha na pomoc rodiny. Zo záverov prieskumu ďalej vyplýva, že si 62 % Slovákov v produktívnom veku nesporí na dôchodok. Z toho takmer polovica ako dôvod uvádza, že nemá na to prostriedky, 12 % sa spolieha na pomoc štátu a 19 % nepovažuje túto oblasť za dôležitú.

Výška úverov by v domácnosti nemala podľa finančníkov presiahnuť 30 % príjmov. Podľa prieskumu viac ako 30 % z príjmu na rôzne splátky bankových či nebankových produktov dáva viac ako tretina Slovákov, konkrétne 36 %. Úvery, nákupy na splátky či kreditné karty využíva takmer 37 % Slovákov. A hoci 52 % respondentov by si nikdy nevzalo úver z nebankovky, 10 % by po ňom siahlo v prípade bezkonkurenčných podmienok nebankovej spoločnosti či odmietnutia úveru bankou.

Na bežnú finančnú spotrebu v domácnosti by malo ísť podľa Partners Group maximálne 40 % z mesačných príjmov rodiny. „V tejto oblasti má mnoho ľudí rezervy, ktoré si často neuvedomujú. Dôležité je poznať výšku týchto výdavkov a mať ich pod kontrolou. Ideálne je si výdavky zapisovať, sledovať a v prípade potreby regulovať,“ radí Šipula. Zároveň upozornil na najčastejší mýtus slovenských domácností, a to že Slováci nedokážu ušetriť pre nízky príjem. Takto sa v prieskume vyjadrilo 36 % respondentov. Dôvodom však podľa neho nie je výška príjmu, ale spotreby, ktorá je vzhľadom naň neprimeraná.

Reprezentatívny kvantitatívny prieskum formou face to face rozhovorov uskutočnila agentúra Focus medzi obyvateľmi SR vo veku od 18 rokov na vzorke 743 respondentov. Uskutočnila ho od 13. augusta do 20. augusta tohto roka. Firma Partners Group SK vznikla v roku 2007. Poskytuje finančné poradenstvo v oblastiach životného a neživotného poistenia, dôchodkového poistenia, podielových fondov, sporenia či úverov. Poskytuje služby zamerané na dlhodobú správu osobných a rodinných financií.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #vklady