Väčšina ľudí by vďaka lepšiemu úroku zmenila banku

Väčšina Slovákov, konkrétne 84 %, by si preniesla úver do inej banky, ak by získala lepší úrok. Vyplynulo to z prieskumu Prima banky.

02.12.2014 10:21
percento, úrok, výnos, hypotéka, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri otázke, čo by vás motivovalo preniesť si úver alebo pôžičku do inej banky, uviedlo nižšie splátky 71 % respondentov. Ďalšou motiváciou k zmene úveru aj banky by bolo odpustenie, resp. vrátenie splátok, jednoduché vybavenie alebo peniaze navyše.

Avšak nájdu sa aj takí, čo prenesenie spotrebného úveru do inej banky odmietajú. Deväť percent opýtaných sa v prieskume vyjadrilo, že by neboli ochotní preniesť si pôžičku, resp. zlúčiť si úvery v inej banke. Tri štvrtiny z nich povedali, že sú zvyknutí na svoju súčasnú banku a polovica sa tomuto rozhodnutiu bráni preto, lebo v súčasnej banke využíva viacero produktov.

Priemerná úroková sadzba na spotrebných úveroch dosiahla v októbri podľa štatistík Národnej banky Slovenska úroveň 12,26 %. Veľa ľudí má však na svojej pôžičke podľa Prima banky stále aj oveľa vyššie úroky. „Zobrať si úver ale neznamená trápiť sa s ním v tej istej banke až do úplného splatenia. Najmä ak s podmienkami pôžičky po čase nie sme spokojní,“ uviedla Prima banka.

Informácie vyplynuli z prieskumu Prima banky, ktorý pre ňu v prvej polovici tohto roka uskutočnila agentúra 2muse. Išlo o on-line prieskum s 308 respondentmi. Cieľovou skupinou boli Slováci vo veku od 18 do 69 rokov, ktorí využívajú spotrebný bezúčelový úver alebo pôžičku.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #refinancovanie