Poistenie domácnosti pomáha prekonať problémy

Mať vlastný rodinný dom či byt nepatrí medzi malé investície, preto sa oplatí mať bývanie poistené. Prekvapivé situácie môžu nastať najmä v čase, keď to najmenej čakáme. Výška poistného v porovnaní so skutočnými nákladmi tak môže byť zanedbateľná v prípade, že dôjde k škodovej udalosti.

29.09.2015 11:24
dom, nehnuteľnosť, poistenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Poistenie nehnuteľnosti je potrebné uzatvárať z jednoduchého dôvodu. Ak ho klient má, tak v prípade poistnej udalosti nemusí použiť vlastné finančné prostriedky na uvedenie nehnuteľnosti do pôvodného stavu. Mal by si preto vybrať také poistenie, ktoré pokrýva všetky požadované riziká, poskytuje poistné plnenie v novej cene a bez spoluúčasti, ktorou sa podieľa na poistnom plnení. Dôležitým kritériom sú aj poskytované služby a rýchlosť likvidácie," vysvetľuje hovorca poisťovne Allianz Artur Šturmankin.

Podľa hovorkyne Union poisťovne Judity Smatanovej je na každého osobnom zvážení, či poistenie nehnuteľnosti potrebuje alebo nie. „Ak má niekto dostatok peňazí na to, aby si po prípadnej živelnej katastrofe kúpil novú nehnuteľnosť, poistenie uzatvárať nemusí. Vo väčšine prípadov však ľudia pocítia, ak musia vynaložiť finančné prostriedky po katastrofickej udalosti na opravu svojich nehnuteľností," povedala. Uzatvoriť poistenie nehnuteľnosti sa vyžaduje tiež v prípade hypotekárnych úverov, keď banky od svojich klientov vyžadujú viazanie poistného plnenia.

Na Slovensku sme už takmer každý rok svedkami boja so záplavami v rôznych kútoch Slovenska, či už ich spôsobia intenzívne dažde, topiaci sa sneh alebo zvýšená hladina vodných tokov. „Najčastejšou príčinou poistných udalostí sú situácie spôsobené vodou, ako sú záplavy a povodne. Hneď po nich nasledujú požiare, na ktoré pripadá tretina zo všetkých vyplatených škôd a sú zároveň najničivejšie," približuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB. Treba si preto uvedomiť, že dôležité je aj poistenie domácnosti. „Prasknuté vodovodné či odtokové potrubie môže zaplaviť nielen príbytok poisteného, ale aj jeho suseda. Dom ohrozuje aj oheň či nevítaná „návšteva“ zlodeja," vysvetľuje hovorkyňa Komunálnej poisťovne Daniela Šulcová. Práve proti takýmto rizikám chráni poistka s kombináciou poistenia nehnuteľnosti a domácnosti.

Dalo by sa očakávať, že každý človek si to svoje bývanie poistí, podľa prieskumov a štatistík má však svoj dom alebo byt poistený len každá druhá rodina. „Dôležité je aj, aby bol poistený na reálnu cenu. Neoplatí sa platiť nižšie poistky a po poistnej udalosti zúfať, že z poistnej sumy nie je možné pokryť všetky škody. Klient za poistku ročne zaplatí približne tisícinu ceny domu, priemerne 50 centov denne, hodnota domova je pritom omnoho vyššia," dodáva hovorkyňa poisťovne Kooperativa Miriam Fuňová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie nehnuteľnosti