Slováci sú pri sporení stále konzervatívni

Slováci často vyhľadávajú bezpečné bankové produkty, ktoré sú chránené systémom ochrany vkladov.

21.10.2015 13:00
vklad, sporenie, prasiatko, úrok Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

“Nevyužívajú potenciál produktov, ktoré im trh ponúka,“ povedal analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi. Podľa prieskumu, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu uskutočnila spoločnosť Imas International, je pre Slovákov pri sporení najdôležitejšie, aby mali peniaze kedykoľvek k dispozícií. Druhou podmienkou je nízke riziko.

Klienti podľa výkonného riaditeľa portálu Finančný Kompas Maroša Ovčarika často vyhľadávajú bezpečné bankové produkty, ktoré sú chránené systémom ochrany vkladov. “Je to legitímna voľba, ale úrokové sadzby na týchto produktoch klesajú na dennej báze. Preto hlavne pri dlhodobejšom sporení je dobré sa pozrieť aj na iné možnosti sporenia, prípadne investovania,“ skonštatoval Ovčarik.

Podľa Világiho je potrebné si zároveň uvedomiť, že stratou je aj strata potenciálneho výnosu. “A rizikom aj to, že si človek napríklad na dôchodok nenasporí dostatočnú sumu, lebo investuje výhradne konzervatívne,“ dodal Világi. Z prieskumu Slovenskej sporiteľne zároveň vyplynulo, že na Slovensku sú najvyužívanejšie sporiace účty, životné či kapitálové poistenie a stavebné sporenie.

Podľa hovorkyne Slovenskej sporiteľne Marty Cesnakovej z toho vyplýva, že Slováci sú v oblasti sporenia stále konzervatívni, ale postupne sa menia. “Väčšina našich klientov využíva sporenie k účtu. Ale stále rastie záujem aj o investičné sporenie, ktoré v sebe spája klasické sporenie s investíciou do podielových fondov,“ povedala Marta Cesnaková.

Vlani pripadol na občana SR vklad v banke v priemere vo výške 5 055 eur a investícia v podielovom fonde v objeme 1 000 eur. Na konci roka 2013 to bolo 4 778 eur v banke a 833 eur v podielovom fonde. Dôvodom mierneho rastu podielu investícií vo fondoch sú podľa Sberbank Slovensko pretrvávajúce nízke úrokové sadzby na vkladoch v bankách. Táto situácia zvýšila podľa Sberbank rizikový apetít občanov SR, ktorí v snahe získať vyššie zhodnotenie svojich úspor prešli k rizikovejším investíciam do podielových fondov, kde už nemajú také garancie ako v bankách.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #podielové fondy #vklady