Ako zmeniť poistku na auto

Pri porovnávaní sa nesústreďte len na cenu poistky ale aj na to, čo za svoje peniaze dostanete.

12.11.2015 14:25
nebankovky Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

1. Podajte výpoveď

Kto chce zmeniť poisťovňu, v ktorej má uzatvorené povinné zmluvné poistenie, musí podať výpoveď najneskôr šesť týždňov pred koncom poistného obdobia. Kto má uzatvorenú poistku na kalendárny rok, musí podať výpoveď najneskôr 19. novembra. V tento deň musí byť už výpoveď doručená v poisťovni, nestačí ju preto v posledný deň poslať poštou. Vo výpovedi je potrebné okrem čísla poistnej zmluvy uviesť aj údaje o majiteľovi auta. Musí v nej byť aj napísané, že motorista dáva výpoveď ku koncu poistného obdobia. Aj keď poisťovne majú vlastné tlačivá, musia akceptovať aj výpoveď naformulovanú vlastnými slovami. Až po podaní výpovede stačí uzatvoriť zmluvu s novou poisťovňou.

2. Porovnávajte cenu

Pre väčšinu motoristov je najdôležitejším kritériom pri výbere povinného zmluvného poistenia jeho cena. Na najrýchlejšie porovnanie cien povinných poistiek slúžia špecializované internetové stránky, ktoré umožňujú ihneď aj uzatvoriť zmluvu. S povinným poistením sa možno obrátiť aj na finančného sprostredkovateľa, ktorý by mal okrem ceny vedieť porovnať aj ostatné parametre jednotlivých poistiek.

3. Pýtajte si zľavy

Väčšina poisťovní núka okrem štandardnej zľavy za bezškodový priebeh aj ďalšie zľavy. V niektorých poisťovniach preto môžu ušetriť starší vodiči, inde ušetria rodičia malých detí. Viaceré poisťovne núkajú zľavy v prípade, že v nich máte uzatvorené aj ďalšie poistenie. V pobočke zase veľakrát môžu motoristi dostať obchodnú zľavu.

4. Čo dostanete navyše

Čoraz viac poisťovní pridáva k poistke aj iné poistenie či asistenčné služby. Poisťovne často dávajú klientom zadarmo úrazové poistenie posádky auta, poistenie proti živlu či vybrané súčasti z havarijného poistenia. Asistenčné služby zase motoristom pomôžu, ak sa dostanú do problémov po nehode alebo poruche auta. Vodiči by mali porovnávať predovšetkým rozsah asistenčných služieb a sumu, ktorú poisťovňa v prípade asistencie za klienta uhradí. V niektorých prípadoch, predovšetkým v prípade poruchy auta, poisťovňa službu pre motoristu len zorganizuje, samotný úkon však už neuhradí.

5. Uzatvorte zmluvu

Zmluvu s novou poisťovňou je potrebné podpísať ešte predtým, ako sa skončí platnosť pôvodnej zmluvy, aby motorista nezostal ani jeden deň bez poistenia. Majitelia áut sa môžu vrátiť aj do svojej pôvodnej zmluvy. Často vďaka tomu dostanú lepšiu cenu, než im poisťovňa pôvodne navrhla. Ľudia, ktorí sa rozhodnú uzatvoriť zmluvu cez internet, nemusia väčšinou nič podpisovať. Zmluva sa považuje za platnú okamihom zaplatenia poistného.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie