Lízingu neublížili ani zmeny v odpisovaní majetku

Lízingový trh na Slovensku v minulom roku rástol. Obstarávacia cena predmetov financovaných prostredníctvom členov Asociácie leasingových spoločností SR dosiahla vlani výšku 2,256 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je to podľa vyjadrení asociácie nárast o 16 %. Členovia asociácie v minulom roku uzatvorili viac ako 90 tisíc nových zmlúv.

02.03.2016 13:52
autobazár, ojazdené auto, doprava, autá Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Z hlavných komodít bolo v roku 2015 najväčším ťahúňom trhu financovanie strojov a zariadení. Medziročne narástlo o štvrtinu, zatiaľ čo financovanie všetkých druhov vozidiel vzrástlo približne o sedminu. Dominantnou komoditou boli aj naďalej osobné a úžitkové automobily, s podielom 54 % na celkovom objeme trhu.

V tomto roku asociácia očakáva priaznivý vývoj na lízingovom trhu, avšak už s miernejším jednociferným tempom rastu. “Nahor by ho mala ťahať tak situácia v slovenskej i európskej ekonomike, postupné uvádzanie investície Jaguar Land Rover na Slovensku do praxe, ako aj dostupnosť finančných zdrojov za nízke úrokové sadzby,“ skonštatoval Pavol Bojanovský, predseda predstavenstva lízingovej asociácie.

Napriek tomu, že v roku 2015 už podnikatelia nemohli odpisovať majetok lízingovou formou a pri drahších osobných autách sa zaviedol strop odpisov, obľuba finančného lízingu tým podľa asociácie neutrpela. Objem finančného lízingu vzrástol o takmer 130 miliónov eur. Operatívny lízing vzrástol o 60 miliónov eur. Financovanie prostredníctvom úveru sa zvýšilo o 140 miliónov eur.

Asociácia leasingových spoločností SR vznikla v roku 1992 a združuje spoločnosti priamo sa zaoberajúce podnikaním alebo činnosťami súvisiacimi s dlhodobým prenájmom majetku. Členmi asociácie je v súčasnosti 39 bankových, nezávislých alebo koncernových lízingových spoločností výrobcov vozidiel, resp. splátkových spoločností a pridružených členov. Väčšina členov má univerzálne komoditné zameranie, alebo sa orientuje iba na financovanie vozidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #lízing