Výpoveď poistky musíte podať najneskôr 19. novembra

Každý motorista môže vypovedať zmluvu o povinnom zmluvnom poistení väčšinou len raz za rok. Zákon umožňuje podať výpoveď najneskôr šesť týždňov pred koncom poistného obdobia. Ak by niekto podal výpoveď neskôr, musí celý ďalší rok zostať vo svojej doterajšej poisťovni.

15.11.2016 10:22
pzp, povinné zmluvné poistenie, vodič Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Ľudia, ktorí majú uzatvorenú poistku na kalendárny rok, môžu výpoveď podať najneskôr 19. novembra. Nestačí ju však v tento deň poslať poštou, ale je potrebné, aby už bola v poisťovni. Tí, ktorí si nechávajú zmenu na poslednú chvíľu, preto urobia lepšie, ak ju osobne zanesú do svojej poisťovne. V opačnom prípade sa môže stať, že výpoveď dorazí do poisťovne až po termíne.

Kto chce poslať výpoveď poštou, mal by ju radšej poslať doporučene. Poisťovňa sa tak nebude môcť vyhovárať, že nič nedostala. Pri podaní výpovede v pobočke je zase dobré dať si potvrdiť prevzatie výpovede. Preto je lepšie pripraviť si ju vo dvoch vyhotoveniach.

Vo výpovedi je potrebné okrem čísla poistnej zmluvy uviesť aj údaje o majiteľovi auta. Musí v nej byť aj napísané, že motorista dáva výpoveď ku koncu poistného obdobia. Aj keď poisťovne majú vlastné tlačivá, musia akceptovať aj výpoveď naformulovanú vlastnými slovami. Ak obsahuje všetky potrebné údaje, nemajú dôvod ju odmietnuť.

Termín 19. novembra sa týka len ľudí, ktorých poistné obdobie sa zhoduje s kalendárnym rokom. Ostatní motoristi si buď sami vypočítajú, kedy najneskôr môžu podať výpoveď, alebo tento dátum nájdu na liste od poisťovne, v ktorom im oznamuje novú ceny poistenia na ďalší rok.

Kto podáva výpoveď, nemusí mať ešte uzatvorené nové poistenie. To stačí uzavrieť až tesne pred zánikom súčasného poistenia.

Vypovedať poistku možno aj mimo konca poistného obdobia. Túto možnosť majú vodiči vždy jeden mesiac od spôsobenia dopravnej nehody, pri ktorej musela poisťovňa hradiť škodu z povinného zmluvného poistenia. Vtedy však môže podať výpoveď nielen motorista, ale môže ju dať aj samotná poisťovňa. Výpovedná lehota je v tomto prípade jeden mesiac a počíta sa odo dňa doručenia výpovede.

Ako zmeniť poisťovňu

1. Podajte výpoveď

Kto chce zmeniť poisťovňu, v ktorej má uzatvorené povinné zmluvné poistenie, musí podať výpoveď najneskôr šesť týždňov pred koncom poistného obdobia. Kto má uzatvorenú poistku na kalendárny rok, musí podať výpoveď najneskôr 19. novembra. V tento deň musí byť už výpoveď doručená poisťovni, nestačí ju preto v posledný deň poslať poštou. Vo výpovedi je potrebné okrem čísla poistnej zmluvy uviesť aj údaje o majiteľovi auta. Musí v nej byť aj napísané, že motorista dáva výpoveď ku koncu poistného obdobia. Aj keď poisťovne majú vlastné tlačivá, musia akceptovať aj výpoveď naformulovanú vlastnými slovami. Až po podaní výpovede stačí uzatvoriť zmluvu s novou poisťovňou.

2. Porovnávajte cenu

Pre väčšinu motoristov je najdôležitejším kritériom pri výbere povinného zmluvného poistenia jeho cena. Na najrýchlejšie porovnanie cien povinných poistiek slúžia špecializované internetové stránky, ktoré umožňujú ihneď aj uzatvoriť zmluvu. S povinným poistením sa možno obrátiť aj na finančného sprostredkovateľa, ktorý by mal okrem ceny vedieť porovnať aj ostatné parametre jednotlivých poistiek.

3. Pýtajte si zľavy

Väčšina poisťovní núka okrem štandardnej zľavy za bezškodový priebeh aj ďalšie zľavy. V niektorých poisťovniach preto môžu ušetriť starší vodiči, inde ušetria rodičia malých detí. Viaceré poisťovne núkajú zľavy v prípade, že u nich máte uzatvorené aj ďalšie poistenie. V pobočke zase veľakrát môžu motoristi dostať obchodnú zľavu.

4. Čo dostanete navyše

Čoraz viac poisťovní pridáva k poistke aj iné poistenie či asistenčné služby. Poisťovne veľakrát dávajú klientom zadarmo úrazové poistenie posádky auta, poistenie proti živlu či vybrané súčasti z havarijného poistenia. Asistenčné služby zase motoristom pomôžu, ak sa dostanú do problémov po nehode alebo poruche auta. Vodiči by mali porovnávať predovšetkým rozsah asistenčných služieb a sumu, ktorú poisťovňa v prípade asistencie za klienta uhradí. V niektorých prípadoch, predovšetkým v prípade poruchy auta, poisťovňa službu pre motoristu len zorganizuje, samotný úkon však už neuhradí.

5. Uzatvorte zmluvu

Zmluvu s novou poisťovňou je potrebné podpísať ešte predtým, ako sa skončí platnosť pôvodnej zmluvy, aby motorista nezostal ani jeden deň bez poistenia. Majitelia áut sa môžu vrátiť aj do svojej pôvodnej poisťovne. Veľakrát vďaka tomu dostanú lepšiu cenu, než akú im poisťovňa pôvodne navrhla. Ľudia, ktorí sa rozhodnú uzatvoriť zmluvu cez internet, nemusia väčšinou nič podpisovať. Zmluva sa považuje za platnú okamihom zaplatenia poistného.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie