Koľko zarobíte vďaka 50-eurovému sporeniu?

Kto sa rozhoduje o sporení na dôchodok, mal by sa obzerať po produktoch, pri ktorých je predpoklad, že z dlhodobého hľadiska si nielen udržia svoju hodnotu, ale hlavne zarobia. Čiže výnosmi výrazne prekonajú infláciu.

08.03.2017 07:00
sporenie, vklad, termínovaný, prasiatko Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

V takom prípade v horizonte desiatok rokov by mal sporiteľ očakávať zaujímavé zhodnotenie. Dôležitý predpoklad na splnenie stanoveného cieľa je, že tieto produkty nebudú predčasne ukončené, napríklad vplyvom negatívneho vývoja na finančných trhoch, ktorý sa skôr či neskôr určite dostaví.

Pre bežných sporiteľov do úvahy prichádzajú investície do podielových fondov, a to v rôznych podobách:

  • podielové fondy
  • programy pravidelného investovania
  • vhodne zvolené investičné životné poistenie
  • bežné sporiace a vkladové produkty v bankách (sporiace účty, vkladné knižky, termínované vklady) sú samozrejme tiež jednou z možností, pri týchto však nie je možné očakávať výraznejšie zhodnotenie.

Čím dlhšie si niekto sporí, tým viac môže zarobiť na úrokoch

  • Ak si niekto bude sporiť po dobu 30 rokov mesačne sumu 50 eur, pri výnose 5 % ročne môže očakávať nasporenú sumu 41-tisíc eur. Ak by si rovnakú sumu pri tom istom úroku chcel nasporiť už za desať rokov, musí mesačne vkladať až 264 eur. V prvom prípade tento človek na sporenie z vlastných peňazí vloží 18-tisíc eur a na úrokoch získa 23-tisíc eur. V druhom prípade musí z vlastného vložiť 31 680 eur a úroky budú predstavovať 9 320 eur.
  • V prípade trojpercentného ročného úroku si sporiteľ za 30 rokov pri pravidelnom mesačnom vklade 50 eur našetrí celkovo 29-tisíc eur. Úroky z toho predstavujú 11-tisíc eur a vlastný vklad 18-tisíc eur. Ak by si chcel rovnakú sumu nasporiť za desať rokov, musí mesačne vkladať 208 eur. Sám tak vloží 24 960 eur a na úrokoch získa 4 040 eur.

Zdroj: Finančný kompas

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #sporenie na dôchodok