Poisťovňa môže žiadať trezor pre vaše cennosti

Každý, kto si poisťuje svoju domácnosť, by si mal zistiť, aké zabezpečenie od neho poisťovňa vyžaduje. Ak napríklad vlastníte šperky vo vyššej hodnote, budete ich musieť pravdepodobne uchovávať v trezore. Inak vám hrozí, že v prípade ich krádeže nedostanete nič.

08.04.2017 07:18
Trezor
Ilustračné foto.
debata (7)

„Poisťovne sa pozerajú na zabezpečenie cenností až v prípade, že je ich hodnota vyššia ako zhruba 2 500 eur. Už pri hodnote cenností nad túto hranicu je potrebný trezor s bezpečnostnou triedou 0,“ vraví Ivan Kahanec finančný konzultant senior spoločnosti Brokeria. V jednotlivých poisťovniach sa hranica, od ktorej je vyžadovaný trezor, môže líšiť.

Väčšinou však samotný trezor nepostačuje a pri poistení cenností vo vyššej hodnote, je potrebné aj lepšie zabezpečenie priestoru, kde sa trezor nachádza. „Napríklad v prípade, že je hodnota cenností vyššia ako 20-tisíc eur, okrem trezora s bezpečnostnou triedou 1 je nevyhnutné mať aj bezpečnostné dvere s prídavným bezpečnostným zámkom,“ hovorí Kahanec.

Ak niekto nedodrží podmienky zabezpečenia, hrozí mu, že v prípade poistnej udalosti dostane výrazne menej peňazí, než o koľko prišiel. Poisťovňa vždy vyplatí klientovi poistné plnenie len do výšky limitu, ktorému zodpovedá jeho zabezpečenie. „Napríklad, ak má klient cennosti v hodnote 45-tisíc eur a jeho trezor spĺňa požadovanú bezpečnostnú triedu, ale nemá priestor zabezpečený bezpečnostnými dverami s viacbodovým zámkom, poisťovňa mu pri ukradnutí všetkých cenností vyplatí najviac 30-tisíc eur,“ tvrdí Kahanec. Klient si tak zbytočne platí drahšiu poistku.

Bezpečnostné triedy trezorov

Bezpečnostná trieda Približná poistná suma
0 10 000 eur
I 17 000 eur
II 40 000 eur
III 133 000 eur
IV 200 000 eur
V 500 000 eur

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #trezor #poistenie domácnosti