Na dovolenke plaťte kartou, ušetríte za výber z bankomatov

Väčšina dovolenkárov považuje za nevyhnutné zobrať si sebou peniaze v hotovosti aj platobné karty.

05.06.2017 09:03
kreditka, kreditná karta, nákup, platba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Banky odporúčajú mať so sebou hotovosť len na nevyhnutné výdavky a v zahraničí platiť kartou. Platby kartou sú totiž súčasťou balíkov služieb, a teda pre dovolenkárov bezplatné. Rovnako sa eliminuje riziko krádeže či straty hotovosti. Okrem toho transakcie kartou sú zúčtované štandardne výhodnejším kurzom ako výmena hotovosti. V pochybných zmenárňach sa môže vyskytnúť aj riziko vystavenia falšovaných peňazí, ochranné prvky miestnej meny totiž dovolenkári nemusia poznať.

Netreba sa báť ani toho, že vašou kartou v obchodoch a reštauráciách nezaplatíte. Logo, ktoré by malo byť viditeľne umiestnené napríklad na dverách obchodu, by malo byť totožné s logom na vašej karte. Karty značky VISA aj MasterCard sú akceptované v štandardných dovolenkových destináciách, v niektorých krajinách je vyššia akceptácia embosovaných kariet.

Využívať sa oplatí nielen bežnú platobnú kartu k účtu, ale kreditnú kartu, pretože transakcie sú väčšinou bez poplatku. Keď už potrebujete vyberať z bankomatu, použite debetnú kartu. Klient zaplatí oproti kreditnej karte nižšie poplatky, respektíve žiadne. Kreditná karta nie je vhodná na výber z bankomatov, pretože klient preplatí na poplatkoch za výbery z bankomatov. Kreditnú kartu je vhodné využívať na bezhotovostné transakcie a ako garanciu pri rezervácii hotelovej izby alebo prenájmu auta. Výhodou je aj 45– až 60-dňové bezúročné obdobie podľa typu platobnej karty, počas ktorých klient čerpá finančné prostriedky až do výšky úverového rámca a nie z vlastného účtu.

Vhodné je platiť kartou aj v krajinách, kde sa nepoužíva euro. Dovolenkári nielenže ušetria na kurzovom prepočte, ale tiež sa vyhnú po návrate domov starostiam so zámenou cudzej valuty na eurá. Napríklad vo viacerých slovenských bankách či zmenárňach nie je možné cudzie meny frekventovaných dovolenkových destinácií ako egyptské libry alebo turecké líry zameniť za eurá.

Banky neodporúčajú vyberať menšie sumy hotovosti z bankomatov v intervaloch nasledujúcich tesne za sebou. Pri jednorazovom výbere vyššieho objemu sa klienti vyhnú zbytočným poplatkom, ale aj možnej blokácii karty zo strany banky. Banka má nastavený monitorovací systém, ktorý môže vyhodnotiť časté za sebou sa opakujúce hotovostné výbery ako podozrivé a kartu preventívne zablokuje proti zneužitiu.

A čo robiť v prípade straty platobnej karty? Je potrebné o tejto situácii okamžite informovať banku prostredníctvom call centra a banka kartu z bezpečnostných dôvodov zablokuje. Klient môže zvyčajne svoju kartu jednoducho zablokovať aj sám, a to cez internet banking alebo priamo v mobilnej aplikácii. Následne je možné požiadať o vydanie novej. Stať sa však môže aj to, že bankomat kartu pri vyberaní peňazí „zhltne“. Ako treba postupovať v tomto prípade? Držiteľ karty môže požiadať o urgentné vydanie náhradnej karty a jej zaslanie kuriérskou službou do zahraničia, kde sa nachádza. Najčastejším dôvodom „zhltnutia“ platobnej karty je jej exspirácia. Preto sa odporúča pred odchodom do zahraničia skontrolovať si nielen platnosť cestovného dokladu, ale aj platobných kariet.

Tipy pre používateľov platobných kariet v zahraničí

  • Ideálnou kombináciou v zahraničí je používanie hotovosti aj platobnej karty. Nie každá prevádzka totiž disponuje platobným terminálom.
  • Výhodnejšie je platiť kartou, ako platiť hotovosťou alebo vyberať hotovosť z bankomatu.
  • K platobnej karte si môžu klienti zvyčajne dokúpiť aj cestovné poistenie buď pre seba, alebo aj pre rodinných príslušníkov.
  • Pri výmene hotovosti za cudziu menu na Slovensku sa využíva valutový kurz, ale pri platbe kartou ide o devízový, teda pre klientov výhodnejší kurz.
  • Klient by si mal pred cestou overiť, aký je jeho denný limit na výber z bankomatu a na platbu kartou, aby si bol istý, že pokryje jeho dovolenkové výdavky.
  • Klient by si mal do svojho mobilu uložiť číslo, na ktorom je možné zablokovať jeho platobnú kartu, napríklad v prípade jej straty alebo odcudzenia.
  • Odporúča sa zaplatiť kartou aj letenky či celý pobyt, nakoľko v prípade skrachovania leteckej spoločnosti alebo cestovnej kancelárie sa peniaze klientovi vrátia naspäť v plnej výške.

Zásady bezpečného používania platobnej karty

  1. Kartu po prevzatí ihneď podpíšte na podpisovom prúžku na jej zadnej strane.
  2. Chráňte ju pred mechanickým poškodením a magnetickým poľom.
  3. Nenechávajte kartu bez dozoru a nenoste všetky karty spolu.
  4. PIN kód nikdy neuchovávajte v blízkosti karty, neoznamujte ho iným osobám ani polícii, ani pracovníkom banky.
  5. Ak si neviete PIN zapamätať, využite možnosť zmeny PIN cez bankomaty na číslo, ktoré si ľahko zapamätáte. V žiadnom prípade PIN nepíšte na kartu!
  6. Pri platení v obchode či reštaurácii kartu nespúšťajte z očí. Buďte prítomní pri každej platbe platobnou kartou.
  7. Pri zadávaní PIN kódu sa vždy presvedčte, že jeho zadanie nesleduje iná osoba, zakryte si klávesnicu rukou.
  8. Skontrolujte pred výberom vizuálne bankomat, či sa na ňom nenachádza skimmovacie zariadenie.
  9. Snažte sa mať pri každom použití karty písomný doklad o realizácii transakcie. Aktivujte si službu zasielania SMS správy pri realizácii každej transakcie kartou!
  10. Pravidelne si kontrolujte výpis z účtu, všetky transakcie sa musia zhodovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #bankomat #platba kartou #dovolenka 2017