Kam investovať, aby ste čo najviac zarobili?

Odborníci radia, ako čo najlepšie zhodnotiť svoje peniaze v roku 2017.

07.06.2017 10:47
peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Lubor Svoboda, spoluzakladateľ a predseda správnej rady fondu Arete Invest:

Mám tri úplne „neprekročiteľné“ zásady. Najlepšie investície sú tie, ktoré:

  1. Už teraz majú a v budúcnosti budú mať aj v kríze úplne reálne aktíva bez prvku špekulatívnosti. To znamená výnosové nehnuteľnosti, ktoré už stoja a generujú výnosy s kvalitnými nájomcami nepodliehajúcimi zásadným výkyvom v kríze.
  2. Spoločnosti a nehnuteľnostné celky, ktoré priebežne investujú do inovácií a svojho rozvoja a majú možnosť tieto investície rozvinúť ako v budúcej kríze, tak aj po nej.
  3. Nehnuteľnosti, ktoré i v horších časoch budú schopné generovať priebežné výnosy pre investorov.

Tieto zásady pre mňa platia jednak pri nehnuteľnostiach, ktoré by som odporúčal voliť iba výnosové, ako aj pri bežných akciových tituloch.

Vyhol by som sa všetkým špekulatívnym príležitostiam: IT sektor, technologický sektor, start-upy a paradoxne aj nákup pôdy, ak táto investícia neprináša prevádzkové výnosy viac ako 3 %. Vyhol by som sa zároveň všetkým, ktorí sa spoliehajú na to, čo nastane v budúcnosti alebo sú poháňaní spoločenským očakávaním, ktoré sa v období krízy zásadne mení.

Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícií, Prvá penzijná správcovská spoločnosť Poštovej banky:

Najvyššie zhodnotenie investícií očakávame stále od akcií, konkrétne európskych. Po francúzskych prezidentských voľbách pominula väčšia časť politických rizík, ktorých sa investori obávali a ktoré držali európske akcie na uzde. Navyše, v Európe stúpa ziskovosť firiem, ekonomika rastie solídnym tempom a priaznivá je aj menová politika Európskej centrálnej banky. Tým, že na trh dáva lacné peniaze, stimuluje práve rast cien akcií. Aj preto investície do akcií európskych spoločností ponúkajú dobrý priestor na ich zhodnotenie, najmä v porovnaní s americkými.

Ak sa niekto nechce orientovať výlučne na európsky akciový trh, môže zvážiť aj investície do japonských akcií, ktoré taktiež ponúkajú zaujímavý priestor na rast.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investovanie