Čo všetko treba urobiť, kým podpíšete poistnú zmluvu?

Mnohí ľudia namiesto toho, aby pri hľadaní vhodného životného poistenia obehali všetky poisťovne, sa radšej obrátia na finančného sprostredkovateľa. Ten by mal mať prehľad o produktoch na trhu a klientom ponúknuť najlepšie možné riešenie.

27.09.2017 10:34
dôchodca, dôchodok, zmluva, poistenie, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Kto sa chce vyhnúť tomu, že v budúcnosti v prípade úrazu či choroby zistí, že danú udalosť jeho životné poistenie nekryje, nemal by sa s uzatvorením životného poistenia ponáhľať. Základom je nepodpisovať poistnú zmluvu hneď na prvom stretnutí s finančným agentom. Na prvom stretnutí by mal sprostredkovateľ spraviť takzvanú analýzu potrieb klienta. Tá by mala obsahovať informácie o vašom príjme i o výške finančnej rezervy.

„Optimálna suma, na ktorú by mal byť klient poistený, má vychádzať z jeho príjmu, aktuálnej životnej situácie a výšky finančnej rezervy na neočakávané udalosti. Napríklad, ak ide o živiteľa rodiny, odporúčaná poistná suma pri úrazoch s trvalými následkami by mala byť stanovená minimálne do výšky ročného príjmu. Pripoistenie pre prípad smrti u živiteľa rodiny by malo kryť aspoň trojnásobok jeho ročného príjmu, aby rodina nemusela okrem bremena straty milovaného človeka niesť aj to finančné,“ povedal produktová špecialistka NN Životnej poisťovne Zuzana Sucháňová.

V prípade, že uvažujete o investičnom životnom poistení, pri ktorom sa vaše peniaze zhodnocujú v podielových fondoch, mal by s vami sprostredkovateľ vyplniť investičný dotazník. Po zodpovedaní všetkých otázok by mal odhaliť váš rizikový profil. „Investičné životné poistenie spája poistenie so sporením a voľba investičnej zložky má byť v súlade s klientovou ochotou podstupovať investičné riziko. Má zohľadňovať dĺžku trvania poistenia a súčasne rešpektovať investičné preferencie klienta,“ povedal Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Klient sa pritom môže rozhodnúť aj pre to, že sa nebude riadiť investičným dotazníkom a využije iný typ fondu. Aj konzervatívny investor tak môže investovať napríklad do akciového fondu. V takom prípade však musí svojim podpisom potvrdiť, že si je vedomý možného rizika a dôsledkov, ktoré sú s týmto výberom spojené.

Poradca by vám následne mal dať preštudovať poistné podmienky. Zároveň vás musí oboznámiť aj s možným vývoj investície. Klientovi by tak mal predložiť modelové príklady, koľko peňazí si celkovo nasporí pri dožití sa stanoveného veku. Najčastejšie sa používa výpočet s ročným výnosom od dvoch do šesť percent. „Klient by si mal všímať volatilitu fondov, do ktorých bude investovať, zamerať sa na ich rizikovosť. Dôležitý je aj sadzobník poplatkov – aké sú počiatočné a administratívne náklady, poplatok za čiastočný odkup podielových jednotiek a poplatky spojené s finančnými fondmi,“ hovorí Sucháňová.

Pri uzatváraní investičného životného poistenia je potrebné si uvedomiť, že ak ukončíme zmluvu v prvých troch rokoch, nemusíme dostať vôbec žiadne peniaze. Všetky vložené peniaze totiž môžu zhltnúť poplatky. „Samozrejmosťou je preto oboznámenie sa s podmienkami výplaty poistného plnenia, ako aj predčasného výberu úspor z investičného účtu,“ povedal Škriniar.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #životné poistenie