Pri nehode so zverou musíte vždy volať políciu

Ak vám na parkovisku niekto oškrie auto alebo vám kamienok rozbije čelné sklo, poisťovňa by vám mala z havarijného poistenia bez problémov preplatiť škodu. A to aj vtedy, keď neviete, kto je vinník. Políciu je potrebné volať len v prípade, ak škoda presahuje 4 000 eur.

03.10.2017 14:07
zviera, nehoda, auto, pzp Foto:
Ilustračné foto.
debata (40)

Situácia je iná, ak dôjde k stretu so zverou. V tomto prípade nestačí len zdokumentovať poistnú udalosť. Pri strete so zverou je povinnosťou vodiča vždy privolať aj políciu. A to bez ohľadu na výšku škody a bez ohľadu na to, či je vozidlo v osobnom vlastníctve, alebo na operatívny lízing,” tvrdí Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia.

Kým povinné zmluvné poistenie kryje škody, ktoré motorista spôsobí prevádzkou auta iným, havarijné poistenie kryje škody na vlastnom vozidle. Patrí sem aj odcudzenie vozidla či jeho časti, vandalizmus, živelná udalosť ako napríklad požiar, výbuch, úder blesku, povodeň, záplavy, zosuv pôdy alebo skál, zrútenie sa nejakého predmetu na auto a podobne. Poistenie platí na celom území Európy.

Nevýhodou havarijného poistenia je, že motorista musí v prípade škodovej udalosti zvyčajne zaplatiť spoluúčasť. Jej výšku si pritom zvolí sám vodič. „Čím je vyššia cena poistky, tým je spoluúčasť nižšia, až nulová,“ hovorí Kundlák. Poisťovňa preveruje najmä to, ako prišlo k nehode a či vodič nešiel vedome do rizika. Dôležité je aj to, či sa na danú udalosť vzťahuje poistné krytie. „Napríklad kým stret so zverou je poistná udalosť, poškodenie elektroinštalácie hlodavcami je momentálne vo väčšine poistných podmienok vylúčené,” upozorňuje Kundlák. Ak vám teda hlodavce prehryzú káble, poisťovňa vám poistné plnenie neposkytne.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #havarijné poistenie