Mesačne odkladáme bokom viac ako sto eur

Prvýkrát v histórii si Slováci dokážu každý mesiac usporiť viac ako sto eur. V tomto roku si tak každý priemerne mesačne odkladá 106 eur. V porovnaní s minulým rokom je to o deväť eur viac. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti IMAS International pre Slovenskú sporiteľňu.

30.10.2017 13:02
sporenie, vklad, termínovaný, úrok, prasiatko Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Spolu s dobrým ekonomickým rastom pokračuje dynamickým tempom oživenie trhu práce. Pokračuje dobrý rast zamestnanosti, klesá miera nezamestnanosti a rastú nominálne aj reálne mzdy. Celkovo tieto priaznivé podmienky pomáhajú zvyšovať disponibilný príjem domácností, ktoré následne časť použijú na spotrebu a časť si môžu usporiť,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Podľa Slovenskej sporiteľne je zlepšenie cítiť v celom našom regióne. Najviac si polepšili Rakúšania, ktorí si v porovnaní s minulým rokom sporia a o 23 eur viac, najmenej Maďari, ktorí odkladajú len o jedno euro viac ako vlani.

Viac ako pätina Slovákov (22 %) si sporí či investuje viac ako pred dvomi či tromi rokmi. Hlavnými dôvodmi sú vyšší príjem domácnosti, snaha nasporiť si napríklad na vlastné bývanie či nové zamestnanie. Polovica Slovákov si odkladá mesačne rovnakú sumu ako v nedávnej minulosti. Horšie je na tom viac ako štvrtina ľudí (27 %).

Podľa prieskumu sú Slováci na druhom mieste vo výške sporenia spomedzi krajín v našom regióne. Najviac peňazí s výrazným odstupom dokážu usporiť Rakúšania, ktorí si mesačne odložia 239 eur. Česi si odkladajú 88 eur, Chorváti 63 eur a Maďari s Rumunmi 53 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #banky #sporenie #vklady