Kedy vám poistka preplatí úraz na svahu

S prvým snehom už mnohí lyžiari začínajú pripravovať svoju lyžiarsku výstroj. Aj keď pre mnohých je lyžovanie vášňou, predstavuje aj veľké riziko.

21.11.2017 10:49
lyžovanie, lyžovačka, lyžiar, lyže, sneh, zima,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Na slovenských svahoch sa každoročne stanú stovky úrazov. Liečenie úrazu si môže vyžadovať hospitalizáciu či dlhšiu práceneschopnosť. Kto chce, aby v takomto prípade mal nárok na odškodné, mal by mať uzatvorené úrazové poistenie. To býva väčšinou súčasťou životného poistenia. Dôležité je však správne nastavenie úrazovej poistky. Ak chcete odškodné za zlomenú ruku, ktorá si nevyžaduje hospitalizáciu ani dlhodobú práceneschopnosť, vyjde vás to drahšie, ako keď si poistíte len trvalé následky úrazu. Samozrejme v prípade úrazu by každý chcel od poisťovne peniaze a to aj vtedy, ak na dané riziko nie je poistený. Už pri uzatváraní poistky je preto potrebné myslieť na to, v akých prípadoch môžeme odškodné dostať a kedy nie.

„Časté sú však prípady, keď ľudia na svahu nezrania len seba, ale aj iného lyžiara. Náklady na ošetrenie, hospitalizáciu, transport, či na zničené lyžiarske vybavenie poškodeného pritom znáša ten, kto zrážku zavinil. Domáhanie sa odškodnenia trvalých následkov neraz končí až na súde,“ vraví hovorca poisťovne Generali Milan Janásik. Nejde pritom o malé sumy, ale náklady na odškodnenie sa môžu vyšplhať až na desaťtisíce eur. Napríklad transport vrtuľníkom zo svahu do nemocnice stojí približne 25-tisíc eur.

Kto sa chce vyhnúť takýmto neplánovaným výdavkom, mal by mať uzatvorené poistenie zodpovednosti. Väčšinou sa uzatvára spolu s poistením domácnosti. Poistení sú zvyčajne všetci členovia domácnosti a poisťovňa by mala hradiť všetky škody do stanovenej výšky, ktoré spôsobia a to aj mimo tejto domácnosti. „Poistenie zodpovednosti preplatí náklady na liečbu lyžiara, ktorého človek zranil, prípadne aj jeho zničený výstroj, napríklad polámané lyže,“ hovorí Janásik.

Ľudia, ktorí sa plánujú lyžovať v zahraničí, môžu zase využiť cestovné poistenie. Jeho súčasťou sú aj asistenčné služby, ktoré poistencom pomôžu v prípade núdze. Aj v cestovnom poistení si možno navoliť poistenie zodpovednosti za spôsobenú škodu. Pri uzatváraní cestovného poistenia sa niektoré poisťovne pýtajú aj na to, či budete vykonávať zimné športy. Ak by ste uviedli, že nebudete, poisťovňa vám v prípade úrazu na svahu nemusí nič preplatiť.

Aj keď je lyžovanie v podguráženom stave nebezpečné, mnohí lyžiari sa radi posilňujú alkoholom. Ten pritom môže mať za následok nielen úraz ale aj to, že vám poisťovňa odmietne preplatiť škodu v plnej výške. Rovnako ak lyžujete v krajine, kde zákon prikazuje používať prilbu, je potrebné, aby ste ju použili. Inak môže poisťovňa pristúpiť ku kráteniu poistného plnenia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #cestovné poistenie