Najprv si treba sporiť, až potom míňať

Väčšina ľudí tvrdí, že žije od výplaty k výplate. Štatistiky však ukazujú, že takmer každý si dokáže z výplaty niečo ušetriť.

24.11.2017 09:59
sporenie, vklad, úspory, pilier Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Pri sporení je pritom najdôležitejšie, aby sme peniaze odkladali bokom pravidelne. Aj malé čiastky, ktoré budeme každý mesiac vkladať na sporenie, sa v dlhodobom horizonte dokážu výrazne zhodnotiť. „Dôležitú úlohu zohráva návyk, ktorý si vytváram pravidelným sporením a samozrejme základné pravidlo – najskôr zaplatím sebe a až potom ostatným,“ hovorí Martin Daráš, odborník na osobné financie z Partners Group SK.

Ľudia často hovoria, že si nemôžu sporiť, pretože majú nízky príjem. „Šetrenie je o správnych návykoch, ktoré nám často chýbajú. Pritom si užívame nad rámec toho, čo si reálne môžeme dovoliť,“ hovorí Daráš. Ak ľudia minú celý svoj plat, nevytvárajú si rezervu na budúcnosť. Ak stratia zamestnanie, ochorejú alebo sa im pokazí chladnička či práčka, táto rezerva im bude chýbať.

Podľa odborníkov by bolo ideálne, ak by mal každý vytvorenú rezervu aspoň vo výške šesťnásobku mesačného zárobku. Predovšetkým na začiatku sa to môže mnohým ľuďom zdať ako nereálny cieľ a preto radšej so sporením ani nezačnú. Najdôležitejšie je pritom vytvoriť si návyk. „Ako prvú si z výplaty vyčlením sumu na sporenie,“ radí Daráš. Väčšina domácností však podľa neho postupuje presne opačne. „Na sporenie si odkladajú až na konci mesiaca, ak z výplaty niečo zvýši. No často sa stane, že na konci mesiaca nezostáva na odloženie bokom už nič, a tak sa žiadne sporenie, či vytváranie rezervy nekoná,“ hovorí.

Tvrdí, že ak budeme postupovať opačne, teda najprv si odložíme peniaze na sporenie, budeme sa musieť naučiť vyžiť zo zvyšnej sumy. „Ak takto fungujeme dostatočne dlho, uvedomíme si, že táto malá zmena nie je vôbec náročná a výhodou je vytvorený návyk,“ vraví Daráš. Začať sa dá aj s menšou čiastkou, ktorú môžeme postupne navyšovať.

Podľa Daráša najviac peňazí dokážeme ušetriť na strave. „Hovorím najmä o stravovaní v reštauráciách a obedovom menu počas pracovného týždňa. Oveľa ekonomickejšia je domáca strava,“ vysvetľuje odborník. Ďalšími „skrytými“ položkami bývajú častá a zbytočná jazda autom aj na krátke vzdialenosti, nakupovanie nepotrebných vecí v zľavách, ale aj neporiadok v nastavení finančných produktov, či zabezpečení bývania. „Prenájom jednoizbového bytu pre mladý pár, alebo trojizbového pre rodinu, stojí často viac, ako keby platili hypotéku spolu s energiami za vlastné bývanie,“ povedal Daráš.

Kde môžete ušetriť

1. Plánujte

Spravte si detailný prehľad vašich príjmov a výdavkov. Príjmy sa často nedajú celkom ovplyvniť, výdavky však áno. Porozmýšľajte , kde viete z výdavkov ubrať a bez čoho sa v danom mesiaci zaobídete.

2. Porovnávajte ceny

A to priamo v obchodoch, e-shopoch alebo pomocou letákov doručených do schránky. Pri nákupe potravín dávajte pozor, aby vás benzín pri naháňaní výhodnejších ponúk nestál viac, ako samotná úspora na potravinách.

3. Na nákup choďte so zoznamom

Vyhnete sa tak nakupovaniu zbytočností. Podmienkou je zoznam dodržať a nenechať sa zlákať akciami a ponukami. Do zoznamu aj košíka si dajte len také množstvo potravín, aby ste nevyhadzovali prebytky.

4. Sledujte akcie

Kupujte veci v akcii prípadne vo výrazných zľavách. Niektoré supermarkety zlacňujú svoj tovar tesne pred dátumom spotreby aj o 50 %. Ak sa jedná o potraviny, ktoré spotrebujete s určitosťou do dátumu spotreby, využite takúto možnosť. Avšak treba si dávať pozor, aby ste odolali ponukám a nenakupovali veci, len preto, že sú momentálne v akcii.

5. Využívajte vernostné karty a vlastné značky obchodov

Využitím rôznych vernostných klubov, kariet a kupónov môžete ušetriť stovky eur. Zákazník si vďaka vernostnej karte zbiera body, ktoré potom môže využiť buď vo forme darčekov, poukážok alebo špeciálnych zliav. Výhodnejšie sú tiež výrobky, ktoré vyrábajú obchodné reťazce pod vlastnou značkou.

6. Vynechajte reštaurácie

Najlacnejší spôsob stravovania je domáca strava. Aj keď väčšina z nás využíva obedové menu počas pracovného dňa, lacnejším spôsobom je uvariť si jedlo vopred a vo väčšom množstve, čím budete mať navarené aj na viac dní.

7. Namiesto stretnutia v kaviarni si dohodnite návštevu

K veľkým výdavkom patria aj voľnočasové aktivity. Ak nemáte predplatenú posilňovňu, radšej si choďte zabehať do prírody alebo sa nechajte inšpirovať cvikmi, ktoré sa dajú praktizovať aj doma. Miesto stretávania sa s kamarátmi v miestnych podnikoch, sa dohodnite na návšteve v domácom prostredí, kde vás to vyjde podstatne lacnejšie.

Zdroj: Partners Group SK

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #sporenie #vklad