Banky znovu dvíhajú ceny

Viaceré banky sa rozhodli hneď na začiatku nového roku zmeniť cenníky. Klienti si tak priplatia za vklad či výber hotovosti. V niektorých bankách sa zvyšuje aj mesačný poplatok za účet.

02.01.2018 10:48
bankomat, peniaze, banka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik radí, že klient by mal pri porovnávaní účtov v jednotlivých bankách zohľadniť nielen mesačný poplatok, ale aj ďalšie poplatky, ktoré si banka účtuje. „Určite sa oplatí pozrieť aj zloženie balíka, najmä či obsahuje všetky služby, ktoré v banke v priebehu mesiaca využívam. V opačnom prípade si za tieto služby priplatím. Najčastejšie služby, ktoré sú v balíkoch zahrnuté len výnimočne, sú výbery platobnou kartou z bankomatov cudzích bánk, prípadne vklady a výbery hotovosti priamo v pobočke banky,“ vraví.

Znížiť výdavky za účet možno veľakrát aj bez zmeny banky. Viaceré banky umožňujú klientom, aby si poplatok znížili až na nulu. Každá banka má pritom podmienky na zníženie poplatku nastavené inak. Väčšinou však vyžadujú, aby klientovi na účet chodila výplata aspoň v stanovenej výške a aby vykonal istý počet transakcií alebo využíval aj ďalšie produkty banky. Vo viacerých bankách sú pritom podmienky nastavené tak, že bezplatný účet využíva väčšina klientov.

Niektoré banky núkajú lacnejší účet aj pre seniorov. Tieto účty však bývajú v porovnaní s klasickými balíkmi služieb ochudobnené, a tak seniori musia za niektoré služby doplácať. Aj dôchodcom sa preto pri výbere účtu oplatí porovnávať nielen seniorské účty, ale aj klasické balíky služieb. Predovšetkým vďaka zľavám, ktoré banky núkajú aktívnym klientom, môže penzistu vyjsť klasický účet lacnejšie ako seniorský.

Pri porovnávaní účtov treba brať do úvahy aj to, či sa pobočka alebo bankomat konkrétnej banky nachádzajú vo vašej blízkosti. Pretože ak si budete musieť vyberať peniaze z cudzieho bankomatu, zvyčajne za každý takýto výber zaplatíte viac ako jedno euro. Vo väčšine balíkov služieb sú totiž zahrnuté len výbery z vlastných bankomatov.

Ľudia, ktorí majú nízky príjem, môžu využiť aj takzvaný legislatívny účet, ktorý musí ponúkať každá banka. „Ak má človek čistý príjem nižší ako 400 eur a využíva služby jednej alebo žiadnej banky, môže požiadať svoju banku o zmenu svojho účtu na účet zadarmo. Ak má vyšší príjem, môže mať tento účet za tri eurá mesačne. Tieto účty sú zaujímavé svojím zložením, pretože ich súčasťou sú napríklad aj hotovostné vklady a výbery v pobočke. Ich nevýhodou však môže byť absencia mobilných aplikácii alebo niektorých funkcií internet bankingu,“ hovorí Ovčarik.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bankové poplatky