Štyri banky spustili platby mobilom cez Google Pay

Už aj na Slovensku je možné platiť bezkontaktne mobilným telefónom prostredníctvom aplikácie Google Pay. So smartfónom možno platiť na všetkých termináloch, ktoré podporujú bezkontaktné platby. Na Slovensku ich je viac ako 43-tisíc.

28.02.2018 12:29
Google Pay, bezkontaktná platba Foto:
Po uskutočnení platby sa na telefóne zobrazí potvrdenie.
debata

Využiť bezkontaktné platby mobilom môžu klienti Slovenskej sporiteľne, Poštovej banky, mBank a J&T Banky. V prípade Slovenskej sporiteľne je možné platiť bezkontaktnými debetnými kartami VISA aj Mastercard. Kreditné karty nie sú zatiať podporované.

Klienti Poštovej banky môžu zase na platenie mobilom využiť debetné karty Mastercard a Maestro a klienti J&T Banky všetky Mastercard karty. V prípade mBank je možné použiť všetky debetné a kreditné karty Visa aj Mastercard okrem platobnej mNálepky.

„Klienti Poštovej banky môžu už platobnú kartu nechať doma. Pomocou aplikácie Google Pay môžu jednoducho a bezpečne platiť so svojím mobilným telefónom,“ povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Okrem Slovenska je pritom služba dostupná v 17 ďalších krajinách. Z okolitých štátov ju Google ponúka v Českej republike, v Poľsku a na Ukrajine.

Vlastnú aplikáciu na platenie mobilom pritom už dlhšie ponúka VÚB banka aj Tatra banka.

Kto využiť službu Google Pay, potrebuje mobilný telefón s Androidom, pričom musí využívať operačný systém KitKat 4.4 alebo novší. Telefón zároveň musí disponovať funkciou NFC, ktorá slúži na zabezpečenie bezkontaktných platieb.

Do telefónu je potrebné nainštalovať aplikáciu Google Pay. Ak nemáte telefón uzamknutý napríklad odtlačkom prsta, znakom či kódom, je potrebné telefón takto zabezpečiť. Po spustení aplikácie môžete zadať údaje zo svojich kariet, ktoré chcete používať na bezkontaktné platby. Po pridaní karty vám príde z banky smskou overovací kód. Po jeho zadaní už môžete platiť.

V prípade platby do 20 eur stačí rozsvietiť svoj telefón (netreba ho odomykať) a priložiť k platobnému terminálu. Na telefóne sa zobrazí potvrdenie, že platba prebehla úspešne. V prípade, že chcete zaplatiť viac ako 20 eur, je potrebné telefón najprv odomknúť a až potom ho priložiť k terminálu. Ani pri vyšších platbách tak netreba zadávať PIN kód, psotačí odomknutie telefónu. Hoci sa aplikácia pripája na internet, platby je možné uskutočňovať aj vtedy, keď nemáme pripojenie na internet.

V aplikácii môžete mať viacero kariet, aktívna karta je vždy označená symbolom pre bezkontaktné platby a nápisom predvolené. Pri každej platbe sa automaticky použije táto predvolená karta. Ak by ste chceli platiť inou kartou, je potrebné otvoriť aplikáciu a označiť inú kartu ako predvolenú.

Predstavitelia Google tvrdia, že platby telefónom sú bezpečné. Obchodník sa nedozvie číslo vašej karty a preto ju nemôže ani zneužiť. Číslo karty nie je pritom vôbec uložené v telefóne. Pri každej platbe kartou v obchode vytvorí Google Pay jedinečné virtuálne číslo účtu a zároveň jednorazový bezpečnostný kód, ktorým spojí transakciu s konkrétnym bankovým účtom. V prípade straty telefónu, ho možno jednoducho nájsť vďaka funkcii „Nájdi moje zariadenie.“ Potom je možné telefón na diaľku uzamknúť novým heslom alebo ho celý vymazať aj so všetkými údajmi.

Podobnú službu na platenie mobilom ponúka aj Apple. Podľa zistenia portálu zive.sk však Apple zatiaľ túto funkcionalitu neplánuje spustiť na Slovensku, napriek tomu, že ho už kontaktovali viaceré banky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google Pay #bezkontakné platby