Na vlastné bývanie by ste mali sporiť aspoň dva roky

Od júla už banky nebudú môcť vôbec poskytovať úvery na celú hodnotu nehnuteľnosti. Každý si tak musí nasporiť minimálne 10 percent z ceny kupovaného domu alebo bytu. Väčšina ľudí však bude potrebovať aspoň 20 percent.

03.04.2018 13:20
sporenie, vklad, investícia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Ako prvé odporúčam vybrať lokalitu a veľkosť nehnuteľnosti. Podľa toho zistíte, koľko na bývanie potrebujete a následne nasimulujete predpokladanú mesačnú splátku hypotéky, pripočítate predpokladané režijné náklady. Túto celkovú sumu si skúste mesačne počas dvoch rokov odkladať,“ radí Peter Predný zo spoločnosti Partners Group SK. Okrem toho, že si ľudia takto nasporia peniaze, ktoré musia mať, zistia zároveň, či dokážu hypotéku vôbec splácať.

Takýmto spôsobom si môžete nasporiť aj viac ako 10 percent z ceny kupovanej nehnuteľnosti. Napríklad pri hypotéke vo výške 100-tisíc eur a úrokovej sadzbe 1,5 percenta, vyjde mesačná splátka 345 eur. K tomu pripočítate ešte náklady na bývanie vo výške 120 eur. Spolu by ste tak mali mesačne odložiť 465 eur. V prípade, že tak budete robiť počas 24 mesiacov, nasporíte 11 160 eur.

Ľudia, ktorí bývajú v podnájme a plánujú sa presťahovať do vlastného, by si mali odkladať aspoň rozdiel medzi nájomným a potenciálnou výškou hypotéky spolu s režijnými nákladmi. Ak napríklad platia nájomné 400 eur a chcú kúpiť byt za 100-tisíc eur, za ktorý budú mesačne platiť 465 eur, mali by si odložiť aspoň 65 eur. Nasporenie aspoň 10 percent z ceny nehnuteľnosti im však v takom prípade potrvá výrazne dlhšie. Preto by sa mali snažiť odkladať čo najviac peňazí.

Pri sporení je dôležité, aby naše úspory vytvárali ďalší zisk, alebo aspoň nestrácali na hodnote. V súčasnosti, keď sú na trhu nízke sadzby, je to však ťažké. „Ak počítame s dvojročnou prípravou, odporúčam zhodnocovať úspory cez konzervatívne fondy,“ vraví Predný. Výhodnejšie ako sporiace účty či termínované vklady je podľa neho stavebné sporenie, pri ktorom sa dá získať štátna prémia v maximálnej výške 66,39 eura. Zároveň tu sporiteľ môže získať ďalší úver na dofinancovanie hypotéky. Tu by si však ľudia mali dávať pozor, aký úver si zvolia. „Pri niektorých medziúveroch platí klient v prvých rokoch len úroky a požičaná suma – istina ostáva rovnaká, až kým sa úver nepreradí do stavebného úveru,“ vysvetľuje Predný. Vďaka tomuto systému splácania klient zaplatí na úrokoch výrazne viac ako pri klasickom úvere, kde spolu s úrokmi spláca aj istinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #hypotéka #podielové fondy