Zmeny v druhom pilieri pomôžu dobrovoľným sporiteľom

Ľudia, ktorí si na dôchodok sporia v druhom pilieri, si môžu na svoj osobný dôchodkový účet posielať aj dobrovoľné príspevky.

05.04.2018 06:20
sporenie, financie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Kým doteraz platilo, že po dosiahnutí veku 52 rokov sa všetky dôchodkové úspory postupne presúvali z negarantovaných do garantovaných fondov, po novom sa toto pravidlo nebude vzťahovať na dobrovoľné príspevky. To znamená, že sporitelia budú môcť mať tieto úspory v rizikovejších fondoch až dovtedy, kým ich nevyberú.

„Pre dobrovoľné príspevky pritom platí, že čas výberu si môžete určiť sami. Preto ak by hodnotou nasporenej sumy tesne pred plánovaným výberom zahýbali trhové výkyvy, jednoducho počkáte a výber zrealizujete až keď trh prepad vyrovná. Počas tejto doby by vám peniaze nechýbali – tak či tak by ste zatiaľ čerpali dôchodok z prvého piliera a z povinných príspevkov do druhého piliera,“ vraví finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Za dobrovoľné príspevky v druhom pilieri si totiž nemusíte kupovať dôchodok, ale po dosiahnutí dôchodkového veku si ich môžete vybrať všetky v hotovosti spolu s výnosmi. Z povinných príspevkov si pritom väčšina ľudí bude musieť kúpiť doživotný dôchodok. Časť peňazí, alebo dokonca všetky peniaze, si budú môcť z povinných príspevkov vybrať len ľudia, ktorých celkový dôchodok z prvého a druhého piliera je vyšší ako priemerný starobný dôchodok vyrátaný z penzií priznaných po 31. decembri 2013. Ak niekomu na splnenie tejto podmienky postačí dôchodok z prvého piliera, bude si môcť všetky úspory z druhého piliera vybrať v hotovosti.

Výhodou dobrovoľného v druhom pilieri v porovnaní s podielovými fondmi sú nižšie poplatky. Navyše sporitelia nemusia z dosiahnutých výnosov platiť žiadnu daň. Mnohých ľudí však môže odrádzať skutočnosť, že peniaze môžu vybrať až po dovŕšení dôchodkového veku. Dobrovoľné príspevky v druhom pilieri tak nemôžu považovať za svoju železnú rezervu, ktorú môžu v prípade nepriaznivých udalostí použiť. „To je na jednej strane výrazným obmedzením, na strane druhej to však ľuďom znemožní úspory nerozvážne či emotívne minúť na iné veci ako dôchodok,“ povedal Búlik.

Kto si chce posielať dobrovoľné príspevky na svoj dôchodkový účet, musí uzatvoriť so svojou dôchodkovou spoločnosťou dodatok k zmluve. Dôchodkové spoločnosti pritom nijako neurčujú, akú sumu alebo ako často treba peniaze posielať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok