Dlhopisy sľubujú vysoké výnosy. Sú však bezpečné?

Sporitelia sa v čase nízkych úrokov v bankách obzerajú po výnosnejšom zhodnotení. Mnohí ľudia siahli aj po korporátnych dlhopisoch, ktoré sľubujú výnos tri až šesť percent.

18.04.2018 10:44
peniaze, domino, riziko, investícia, investor Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Aj keď mnohí túto možnosť vnímajú ako náhradu termínovaných vkladov, podľa analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika to v žiadnom prípade nie je rovnocenná alternatíva. Tieto cenné papiere totiž so sebou nesú výrazné riziko, ktoré sa nedá porovnať s akýmkoľvek bankovým produktom.

Prostredníctvom dlhopisov firmy získavajú peniaze na svoje rozvoj. Podľa Búlika však štandardným zdrojom financovania firiem sú bankové úvery. A ak firma siahne po dlhopisoch, je to podľa neho prvý varovný signál. Banka ako aj inštitucionálni investori si totiž firmu dôkladne preverujú, kým jej poskytnú peniaze. „Bežný človek má len obmedzené možnosti, ako si preveriť firmu. Môže sa pozrieť do prospektu dlhopisu a skontrolovať napríklad rating firmy od niektorej z renomovaných agentúr. Alebo si pozrieť hospodárenie na portáli Finančnej správy. Nikdy však nedokáže posúdiť rizikovosť ako finanční profesionáli. A už samotný fakt, že firma uprednostnila predaj dlhopisov bežným ľuďom pred bankovým úverom je varovaním, že riziko nie je vôbec malé,“ hovorí Búlik.

Pred investovaním do podielových fondov vydala varovanie aj Národná banka Slovenska. V Správe o finančnej stabilite v novembri minulého roku uviedla, že domácnosti už vlastnia dlhopisy v celkovej hodnote prevyšujúcej jednu miliardu eur. Je to dvojnásobok v porovnaní s koncom roka 2014. „Rastúca angažovanosť domácností na financovaní sektora podnikov otvára najmä otázku finančnej gramotnosti a toho, či sú si domácnosti vedomé rizík spojených s takýmto typom investície,“ uviedla NBS.

Sľubovaný výnos pri dlhopisoch však investor dostane len v prípade ideálnej situácie. Ak sa firma, ktorá dlhopis vydala, dostane do problémov a nebude mať peniaze na vyplatenie dlhopisov, tak investori môžu o svoje peniaze prísť.

Pre bežných ľudí, ktorí chcú profitovať z vyššieho zhodnotenia dlhopisov, je preto bezpečnejšie investovať do dlhopisových fondov. Tie majú vo svojom portfóliu množstvo dlhopisov rôznych firiem. A ak sa niektoré z nich dostanú do problémov, zníži sa síce celkový výnos, alebo investor môže dosiahnuť aj stratu, ale nemalo by sa stať, že príde o všetky svoje peniaze.

Aké problémy môžu nastať?

Najpopulárnejšími emisiami na Slovensku sú dlhopisy developerských spoločností, ktoré si takto požičiavajú peniaze na financovanie výstavby bytových domov. A keďže stavebný boom je dnes obrovský, takýchto ponúk sú desiatky. Skúsme si ukázať zjednodušený príklad, ako to v praxi funguje.

Developer kúpil pozemok a púšťa sa do výstavby. Na to, aby mohol začať stavať, mu z vlastných zdrojov stačí 20 percent nákladov. A zvyšných 80 percent si požičia od investorov do dlhopisov. Ak bytovka stojí milión, do výstavby vkladá spoločnosť s ručením obmedzením alebo akciovka len 200-tisíc a zvyšných 800-tisíc zaplatia ľudia cez dlhopisy. Plán developera je rozpredať postavené byty za 1,4 milióna eur a získať 40-percentný zisk (vyššie výnosy ako náklady). Investorom potom vyplatí z peňazí navyše na úrokoch 200-tisíc eur a zvyšných 200-tisíc má vo vrecku. Svoj vložený kapitál zhodnotil o 100 percent.

To je ideálny scenár. Aj keď sa to dnes, v čase rastúcich cien bytov nezdá, veľmi jednoducho sa môže stať, že developer nepredá byty za plánovanú sumu. Aj do jesene 2008 nič nenaznačovalo, že by sa rast cien bytov a obrovský dopyt niekedy zastavil. Ak však príde k poklesu cien alebo dopyt po bytoch klesne (napríklad kvôli regulácii úverov, ktorá sa stále sprísňuje), môže zrazu predaj bytov „vyniesť“ len 800-tisíc eur. V takom prípade investor neuhradí svoje záväzky a človek – majiteľ dlhopisu – príde o peniaze. „Celé riziko investície do dlhopisu totiž nesie investor, čiže bežný človek. Neexistuje žiadny fond ochrany vkladov ako pri bankách, žiadna garancia vrátenia peňazí. Ľudia chcú prirodzene vidieť, ako ich peniaze zarábajú, ale pritom zabúdajú na opatrnosť. V minulosti pri Drukose sami seba presvedčili, že 20-percentný ročný výnos je reálny a treba doň vložiť peniaze. Dnešné 7-percentné úroky na firemných dlhopisoch sú o niečo reálnejšie, ale riziko straty celej investície je stále veľmi vysoké,“ vysvetľuje Marián Búlik z OVB. Riziko podčiarkuje aj fakt, že v prípade krachu takejto spoločnosti sú dlhopisoví dlžníci vyplácaní medzi poslednými.

Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #investovanie