Ľudia sa sami oberajú o výnosy. Väčšinu peňazí majú na bežných účtoch

Ľudia majú v súčasnosti v bankách uložených takmer 35,5 miliardy eur. Z tejto sumy je na termínovaných účtoch asi 11 miliárd eur, zvyšná časť je na bežných a sporiacich účtoch.

21.04.2018 06:46
sporenie, vklad, peniaze, výber Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

„Banky síce ponúkajú garantovaný výnos a úspory sú chránené Fondom na ochranu vkladov, avšak výnos je prakticky nulový. Navyše, keďže na tento rok NBS predpokladá úroveň inflácie vo výške 1,9 %, úspory na bankovom účte reálne strácajú hodnotu,“ vraví finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Ak by niekto vložil v súčasnosti na ročný termínovaný vklad 5 000 eur, len v troch bankách získa vyšší úrok ako 0,3 percenta. Najviac v súčasnosti ponúka Prima banka, kde ročný úrok dosahuje 0,81 percenta.

„Preto by sa mal každý človek zamyslieť, či časť úspor neinvestovať do podielových fondov. Tie ponúkajú reálnu šancu zarobiť viac ako inflácia, aj keď to nie je bez rizika. A práve pri vysvetľovaní rizík dnes mnohé finančné inštitúcie zlyhávajú, a tým pripravujú najmä mladých ľudí o výnos z úspor,“ hovorí Búlik.

Podľa štatistík OECD majú Slováci v podielových fondoch vložených 8,4 percenta svojich úspor. Na konci minulého roku tu mali celkovo 8,31 miliardy eur. Pritom v Rakúsku je to až 30,4 percenta. Veľká časť peňazí investovaných do podielových fondov navyše smeruje do dlhopisových fondov, ktoré síce núkajú nízke riziko, ale aj nízky výnos.

„Príčinou takéhoto stavu je predovšetkým nízka úroveň vedomostí Slovákov o tom, ako investovanie a podielové fondy fungujú a čo presne v nich znamená investičné riziko. Nie je to však ich chyba – štát i vzdelávací systém dlhodobo zanedbáva finančnú gramotnosť obyvateľstva. Navyše finančné inštitúcie skúmajú rizikový profil veľmi schematicky. A tak sa nie je čo čudovať, že len máloktorý Slovák má správny postoj k investičnému riziku,“ tvrdí Búlik.

Ak chce niekto dnes investovať do podielových fondov, musí finančná inštitúcia zistiť jeho rizikový profil. To väčšinou docieli na základe vyplneného dotazníka. Podľa Búlika sa tak deje bez toho, aby klientovi najprv niekto vysvetlil základné princípy fungovania podielových fondov a finančných trhov. Mnohí ľudia preto odmietnu riziko pri investovaní a zaradia sa tak medzi konzervatívnych investorov. Potom mu finančná inštitúcia odporučí dlhopisové, maximálne zmiešané fondy, a tým pripraví človeka o možné výnosy na dlhé roky.

Búlik tvrdí, že klientom je potrebné vysvetliť, že poklesy na trhoch sú prirodzené. „Je to vlastnosť trhov, s ktorou treba nielen počítať, ale ju možno aj využiť vo svoj prospech. Stačí ju zohľadniť v dĺžke investičného horizontu a pripraviť sa na to, že počas poklesu treba zachovať chladnú hlavu a investíciu určite nevyberať. Ak ide o pravidelné investovanie, mal by v tej chvíli dokonca zvýšiť svoj vklad, aby na budúcom raste trhov zarobil viac,“ radí Búlik.

Výsledky vo vyššom zhodnotení akciových fondov najlepšie vidno v prípade dlhšieho investičného horizontu. „Ak si 35-ročný muž sporí 30 rokov na dôchodok mesačne sumu 50 eur, sú rozdiely zásadné. Zisk v akciovom fonde je v tomto prípade až o takmer 36 700 eur vyšší ako zisk zo sporenia v dlhopisovom fonde. Takáto suma by mu na dôchodku už chýbala príliš citeľne,“ vraví Búlik. To platí pri predpoklade, že dlhopisový fond prinesie priemerné ročné zhodnotenie vo výške dvoch percent a akciový fond zarobí ročne sedem percent.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #termínované vklady #podielové fondy