Kedy treba deťom začať sporiť

Súkromná škôlka, krúžky, výlety či vysoká škola. S deťmi je spojená nielen radosť ale aj zvýšené výdavky.

26.04.2018 13:04
sporenie, vklad, peniaze, termínovaný Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Mnohí ľudia si finančnú náročnosť rodičovstva uvedomujú a preto svojim deťom sporia. Podľa Zdenka Slivenského, odborníka na osobné financie z Partners Group, by mali rodičia finančnú budúcnosť dieťaťa plánovať ešte pred jeho narodením. „Je veľmi úzko spojená nielen s nákladmi na štart do života, ako sú oblečenie, plienky, zariadenie, keďže rodina odchodom matky na materskú prichádza o časť príjmu, ale aj s vyhliadkami na finančnú budúcnosť dieťaťa. Myslím tým finančný štartovací balíček pri dovŕšení dospelosti,“ vraví Slivenský.

Rodičia by si mali podľa neho zadefinovať ciele, ktoré chcú dieťaťu dopriať v dospelosti ako je pokrytie nákladov na štúdium v zahraničí, príspevok na kúpu bytu a osamostatnenie sa, alebo peniaze na sobáš. „Hovoríme o cieľoch, ktoré nepokrývajú náklady spojené s bežným tokom peňazí v rodine, teda bežné náklady na školu, doučovanie, krúžky, kurzy a rezervu na nepredvídané okolnosti,“ povedal Slivenský. Ak rodičia vedia, na čo dieťaťu sporia, poznajú aj približný časový harmonogram, môžu si odvodiť aj približnú sumu, ktorú budú v budúcnosti potrebovať.

Čím skôr rodičia začnú sporiť, tým viac sa im aj pri nízkej mesačnej sume podarí nasporiť. Napríklad ak od narodenia do dovŕšenia 18. roku budú každý mesiac investovať do dynamického portfólia 30 eur mesačne, bude mať dieťa pri dovŕšení dospelosti nasporených vyše 12-tisíc eur. Kto by odkladal mesačne sto eur, nasporí za 18 rokov viac ako 41-tisíc eur.

Pri dlhšom investičnom horizonte sa podľa Slivenského oplatí siahnuť aj po rizikovejších fondoch, ktoré dokážu priniesť vyšší výnos. Pri kratšej dobe, je vhodnejšie voliť sporenie s nízkym rizikom a tým aj nízkym výnosom.

Slivenský radí, že vhodnou možnosťou ako dieťaťu začať sporiť, je odkladať prídavky na dieťa. „Ak počítame, že od štátu dostaneme prídavky na dieťa vo výške 23,68 eura, náklady na sporenie nemusia byť pre rodinný rozpočet až takou veľkou záťažou,“ tvrdí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podielové fondy #sporenie pre deti