Najviac poistných udalostí je v Turecku a Egypte, najviac poisťovne platia v USA

Poisťovne registrujú najviac poistných udalostí z cestovného poistenia v najnavštevovanejších turistických destináciách. V celkovej výške vyplatených poistných plnení však dominujú Spojené štáty americké.

31.05.2018 10:08
dovolenka, leto, deti, letná dovolenka, bazén,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Po Grécku, ktoré bolo v roku 2016 najriziko­vejšou dovolenkovou destináciou, sme minulý rok zaznamenali najviac škôd z cestovného poistenia v Turecku a v Egypte. Slováci sa tak zrejme prestali obávať terorizmu a opäť začali cestovať do krajín, ktoré predtým z dôvodu nestabilnej geopolitickej situácie radšej obchádzali,“ vraví hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.

Hoci najviac dovolenkárov tradične mieri do Chorvátska, to obsadilo až štvrté miesto v počte nahlásených poistných udalostí. Keďže Chorvátsko je členom Európskej únie, je tu možné využiť Európsky preukaz zdravotného poistenie a pri mnohých chorobách a zraneniach, sa tak turisti nemusia obrátiť na poisťovňu, v ktorej majú cestovné poistenie.

Z pohľadu výšky škôd dominujú USA. Allianz – SP tu vlani vyplatila poistné plnenie viac ako 345-tisíc eur. „Najväčšou položkou bolo ošetrenie, hospitalizácia a repatriácia horolezca po páde do rokliny počas výstupu na Aljaške. Celkový účet za klienta presiahol 166-tisíc eur,“ hovorí riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz – SP Milan Rajec. Druhou najväčšou poistnou udalosťou bola hospitalizácia klienta, ktorý počas dovolenky v Mexiku utrpel obličkový záchvat. Celkové náklady sa tu vyšplhali na takmer 64-tisíc eur.

Podľa porovnania portálu Finančný kompas si možno uzatvoriť základné cestovné poistenie na dva týždne platné v Európe už za menej ako deväť eur. Celoročné poistenie si možno dojednať od 19 eur.

Klienti by však nemali vyberať poistenie len podľa ceny. Dôležité je si najprv pozrieť, čo všetko poistenie obsahuje a koľko peňazí poisťovňa za klienta v prípade poistnej udalosti maximálne preplatí. Okrem základného poistenia liečebných nákladov poisťovne núkajú väčšinou za príplatok aj poistenie zodpovednosti za škodu, úrazové poistenie či poistenie batožiny. V prípade, že idete na zájazd, ktorý organizuje cestovná kancelária, môžete si zvoliť aj poistenie storna zájazdu. V prípade, že ochoriete, poisťovňa za vás preplatí storno, ktoré musíte zaplatiť cestovnej kancelárii za zrušenie zájazdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné poistenie