Na čo si dať pozor pri cestovnom poistení

Aj keď mnohí ľudia si pred cestou do zahraničia uzatvárajú cestovné poistenie, mali by si dať pozor aj na to, aby ho mali správne nastavené.

07.06.2018 11:14
cestovanie, cestovateľka, ruksak, dovolenka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Základom cestovného poistenia býva väčšinou poistenie liečebných nákladov. Aj keď v krajinách Európskej únie majú Slováci vďaka Európskemu preukazu zdravotného poistenia nárok na rovnaké ošetrenie ako domáci, cestovné poistenie kryje aj iné veci. Vyplatiť sa môže napríklad, ak je potrebný prevoz chorého späť na Slovensko. Navyše s európskym preukazom môžete využiť len služby lekárov či zdravotníckych zariadení, ktorí sú napojení na miestny systém zdravotného poistenia.

Cestovné poistenie by si mali určite uzatvoriť ľudia, ktorí cestujú mimo krajín, v ktorých platí európsky preukaz. Predovšetkým v USA sa ceny za liečbu môžu ľahko vyšplhať na desaťtisíce eur. Podľa údajov poisťovne Uniqa v prípade zápalu pľúc zaplatíte za niekoľkodňovú hospitalizáciu približne 20-tisíc dolárov, v prípade že je potrebný chirurgický zákrok, môže vás to vyjsť až na 60-tisíc dolárov. Jednorazové ambulantné vyšetrenie stojí približne 500 dolárov.

K poisteniu liečebným nákladov si môžete uzatvoriť viaceré pripoistenia. Ak cestujete na zájazd, ktorý musíte vopred zaplatiť, je dobré zvážiť poistenie storna zájazdu. „Storno poplatok si môžete poistiť aj samostatne bez základného poistenia liečebných nákladov. Ak máte liečebné náklady už poistené (napríklad v cestovnom poistení ku kreditnej karte), môžete si pripoistiť poistenie storno poplatku, najneskôr však v deň úhrady prvej splátky zájazdu alebo úhrady cestovného lístka,“ vraví riaditeľka komunikácie Uniqa poisťovne Silvia Vlasková.

Cestovné poistenie sa môže vyplatiť aj v prípade vysokohorskej aktivity či športovej aktivity v zahraničí. Cestovné poistenie totiž kryje aj náklady na záchranné práce. „V Uniqa poisťovni sme riešili takéto prípady, išlo napríklad o transport klienta vrtuľníkom z vysokohorského terénu kvôli ťažkostiam s dýchaním vo vysokej nadmorskej výške. Takisto sme mali prípad, keď klienta počas šnorchlovania v mori počas plavby výletnou loďou uhryzla jedovatá ryba. Po klienta musel byť vyslaný záchranný čln a následne bol prevezený na ošetrenie do nemocnice,“ povedala produktová manažérka cestovného poistenia Uniqa poisťovne Libuša Beniaková.

Vo väčšine poisťovní je potrebné si pripoistiť adrenalínové športy, pretože ich nekryje základné poistenie. „V rámci letných aktivít si môžete poistiť rafting, vysokohorskú turistiku s použitím horolezeckej výstroje do 5 000 metrov či potápanie so vzduchovým prístrojom,“ hovorí Beniaková. Niektoré aktivity sa však poistiť nedajú. Ide napríklad o horolezectvo, skalolezectvo, skialpinizmus, diaľkové plávanie nad 10 kilometrov, parašutizmus, alpinistiku, jaskyniarstvo, lietanie, paragliding či bungee-jumping. V jednotlivých poisťovniach sa zoznam športov, ktoré sú z poistenia vylúčené, môže líšiť.

Poisťovne núkajú v cestovnom poistení aj poistenie zodpovednosti za škodu. „Najmä v západných krajinách je bežné, že ak turista spôsobí škodu, poškodení si takmer vždy uplatňujú náhradu škody, ktorá sa môže vyšplhať v prípade škody na zdraví aj do stoviek tisíc eur,“ vraví Ivan Kahanec, finančný konzultant senior spoločnosti Brokeria.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné poistenie