Kto spláca úvery lepšie? Muži alebo ženy

Aj keď sa mnohí ľudia obávajú úveru, väčšina ľudí ho spláca bez problémov. Len zopár ľudí má s tým problémy.

11.06.2018 12:37
muž a žena, rozchod Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Napriek tomu, že o spotrebné úvery žiadajú viac ženy ako muži, do omeškania sa dostávajú predovšetkým muži. „Kým u žien bola vlani miera zlyhávania úverov približne na úrovni 1,5 %, u mužov evidujeme 3 % zlyhaných úverov za posledný rok,“ povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Najväčšie problémy so splácaním spotrebných úverov majú pritom mladí ľudia vo veku od 20 do 24 rokov. „V uplynulom roku sa do omeškania dostalo až päť percent z nich. V splácaní sú najdisciplino­vanejší ľudia po štyridsiatke. Súvisí to s tým, že mladí ešte nemajú pravidelný príjem, ani rezervu na vykrytie jeho dočasného výpadku a starší majú navyše aj lepšiu finančnú disciplínu,“ vraví Žáčková.

Kým o spotrebné úvery žiadajú najmä ženy, v prípade úverov na bývanie dominujú medzi žiadateľmi muži. V prípade hypoték sa v Poštovej banke dostáva do omeškania so splácaním približne 2,5 percenta klientov. Klienti, ktorí sa dostanú do omeškania, ale napokon splatia celý svoj dlh, sa v omeškaní nachádzajú priemerne 28 dní.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #spotrebný úver