Nové auto či byt? Tretina ľudí dúfa, že vyhrá peniaze

Lepšie auto, dovolenka, nová sedačka či krajšie bývanie. Kto si chce splniť svoje túžby, môže si na to buď nasporiť, alebo požičať. Mnohí však dúfajú, že peniaze vyhrajú.

11.07.2018 09:47
lotéria Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z prieskumu spoločnosti Home Credit vyplýva, že až 60 percent ľudí je ochotných sa kvôli splneniu svojho sna uskromniť. „Menej už bolo tých, ktorí by boli odhodlaní obetovať svoj čas, teda viac pracovať alebo sa ďalej vzdelávať či rekvalifikovať. Našlo sa však aj 13 percent takých, ktorí by boli ochotní vzdať sa svojich zlozvykov, ako sú fajčenie či pitie alkoholu,“ vraví analytik trhu Jaroslav Ondrušek zo spoločnosti Home Credit.

Polovica ľudí si sporí, aby si mohli splniť svoje ciele. Tretina ľudí pritom vidí riešenie v úvere. Takmer 30 percent Slovákov pritom dúfa, že vyhrajú peniaze a preto si kupujú žreby či vsádzajú v lotérii.

„Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že pôžičky sú pre mnohých opýtaných dostupným spôsobom, ako si splniť svoje sny. Je totiž jednoduchšie si čiastky rozdeliť do splátok, ako si našetriť väčší obnos peňazí, napríklad na nákladnú rekonštrukciu bytu. Na druhej strane, ak si vyberáte dovolenku a riešite jej financovanie, ideálne je na ňu minúť svoje nasporené peniaze. Brať si úver alebo pôžičku na zakúpenie dovolenky by malo byť len krajným riešením. Každopádne, pri každej pôžičke by si mali ľudia dobre zvážiť, či ju budú v budúcnosti schopní splácať a mali by mať pre istotu aj nejakú finančnú rezervu,“ radí Jaroslav Ondrušek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #úver #sporenie