Koľko dlhujú mladí ľudia?

Mladí ľudia sa najviac zadlžujú na východe Slovenska. Vyplýva to z evidencie spoločnosti EOS KSI Slovensko, ktorá sa venuje manažmentu pohľadávok.

25.07.2018 10:59
dievča, štúdium, banka, úver, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nezadlžujú sa len ľudia v produktívnom veku, ale aj mladí ľudia. Len spoločnosť EOS KSI eviduje takmer 22-tisíc dlžníkov do 28 rokov. Ich celkový dlh dosahuje takmer 27 miliónov eur, čo je priemerne 1 223 eur na jedného.

Najviac dlžníkov je pritom v Košickom a Prešovskom kraji, najmenej ich je v Trenčianskom a Žilinskom kraji. „Rozdiely medzi jednotlivými krajmi sú prirodzené a odrážajú situáciu na Slovensku. Hoci máme historicky najnižšiu nezamestnanosť a ekonomike sa darí, na východe sú stále nižšie mzdy a ľudia sa svoje výdavky snažia pokryť aj pôžičkami. Obzvlášť, ak ide o mladých, ktorí nastupujú do prvého zamestnania alebo si zakladajú rodinu,“ vraví obchodný riaditeľ spoločnosti EOS KSI Slovensko Peter Hetteš.

Mnohí ľudia si pritom neberú len jeden úver, ale majú ich hneď viacero. Rekordérom je Prešovčan, ktorý má napriek nízkemu veku až 12 rôznych dlhov. Najvyšší celkový dlh má človek zo Žiliny, ktorý dlhuje 175-tisíc eur.

„Nech už si mladí ľudia vytvorili dlhy z akýchkoľvek dôvodov, je dôležité, aby k nim pristupovali zodpovedne. V opačnom prípade, ak ich nedokážu splácať, by sa vždy mali ozvať veriteľovi a dohodnúť si s ním riešenie, napríklad splátkový kalendár,“ povedal Hetteš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #mladí ľudia