Väčšina platieb kartou už prebieha bezkontaktne

Klienti bánk si rýchlo zvykli na to, že pri platbe netreba vsúvať kartu do terminálu a zadávať PIN. Bezkontaktne dnes prebieha 77 percent všetkých platieb. Vyplýva to zo štatistík ČSOB.

31.07.2018 09:17
mobil, platba, nákup, karta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako prvá banka spustila bezkontaktné platby ešte v roku 2008 Volksbank. V tom čase bol však veľmi obmedzený počet obchodov, kde bolo možné takto zaplatiť. „Terminál totiž musel byť technicky uspôsobený na akceptovanie tohto typu transakcií, čo nebolo spočiatku vôbec samozrejmosťou. Po prvej dekáde je však už 98 percent platobných terminálov vybavených touto technológiou,“ vraví hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Ešte pred tromi rokmi bezkontaktne prebehla len každý tretia platba. Dnes sú to už tri zo štyroch platieb. „Napríklad len v porovnaní s minulým rokom sme zaznamenali štvrtinový nárast počtu týchto platieb (24 %) a celkový objem týchto transakcií rástol ešte výraznejšie, o 56 %,“ tvrdí Jamborová.

Rastie pritom aj priemerná výška bezkontaktnej platby. Z údajov ČSOB vyplýva, že kým v roku 2015 bol priemerná výška platby 9,55 eura, vlani to už bolo 16,46 eura a v prvom polroku tohto roku sa priemerná suma zvýšila na 18,71 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platobná karta #bezkontakné platby