Ako viesť deti k finančnej gramotnosti

Čo sa v mladosti naučíš, v starobe akoby si našiel. Toto príslovie platí aj v oblasti financií.

25.08.2018 06:00
dieťa, sporenie, deti, rodina, peniaze Foto:
debata (6)
Vhodné je učiť deti hospodáriť s peniazmi už od útleho veku. Finančná gramotnosť je jednou z najdôležitejších zručností, ktorú môžu rodičia odovzdať svojim deťom a pripraviť ich tak do reálneho života. Deti by sa mali už od malička zoznamovať s tým, akú majú peniaze hodnotu a ako s nimi hospodáriť.

Finančné tipy pre deti od 5 do 8 rokov

Pozerajte sa spolu na cenovky: Pri návšteve obchodu si nájdite chvíľu času a ukazujte dieťaťu cenovky. Všímajte si spolu to, že každý tovar má inú cenu a rozprávajte sa o tom.

„Ak vaše dieťa vo veku 5 alebo 6 rokov už vie počítať aspoň do desať, môžete to využiť. Napríklad pri informácii, že tá nová stavebnica v obchode stojí toľko ako 10 kindervajíčok, si vaše dieťa dokáže predstaviť, akú hodnotu stavebnica má a môže samo usúdiť, že ju za takú cenu vlastne ani nechce,“ radí Miroslav Zborovský, ombudsman klientov spoločnosti Home Credit.

Sporte do prasiatka: kúpte dieťaťu pokladničku a motivujte ho k tomu, aby si do nej ukladalo peniaze, ktoré dostane. Na sporenie by si deti mali zvykať už od útleho veku. Využívajte mince – čím viac ich dieťa bude mať, tým bohatšie si bude pripadať. „Keď trebárs vaše dieťa dostane pár eur od starých rodičov, hoďte ich spoločne do pokladničky. Raz za dva týždne potom obsah vysypte a prepočítajte si spolu mince, aby dieťa videlo, že ich tam je čím ďalej viac,“ dopĺňa Miroslav Zborovský.

Naučte ho štedrosti: dajte dieťaťu pár desiatok centov alebo drobné eurá, nech ich hodí na ulici do kasičky na charitu alebo pouličnému hudobníkovi. Vyberte spoločne hračku, s ktorou sa už nehrá, a darujte ju mladšiemu kamarátovi. Tým všetkým ho učíte štedrosti a veľkorysosti.

Finančné tipy pre deti od 9 do 12 rokov

Dávajte mu vreckové: v tomto veku by už deti mali dostávať vreckové, aby sa naučili hospodáriť so skutočnými peniazmi. Výška sumy závisí od možností danej rodiny, no rozhodne to netreba preháňať. Keď deti neposlúchajú, rodičia by im vreckové nemali hneď rušiť. Nie sú to peniaze za odmenu, ale suma, s ktorou sa majú naučiť hospodáriť.

Motivujte ho: vreckové môžete navýšiť aj mimoriadnymi odmenami, ktoré by v žiadnom prípade nemali byť samozrejmosťou. „Dostal váš potomok jednotku z obávanej písomky alebo dobrovoľne pomohol s väčším upratovaním bytu? Odmeňte ho. Naopak, za bežné domáce práce, ako je odkladanie riadu alebo vynášanie odpadkov – ho neodmeňujte. Musí pochopiť, že má povinnosti, za ktoré žiadne peniaze nedostane,“ pripomína Zborovský.

Podporte ho pri šetrení: ak si chce dieťa kúpiť niečo väčšie a drahšie, motivujte ho, nech si aspoň časť peňazí nasporí z vlastného vreckového. Vytvára si tak užitočné návyky a nebude sa bezvýhradne spoliehať len na to, že mu vo všetkom v živote pomôžu rodičia.

Zapojte ho do plánovania: keď riešite, kam sa pôjde na dovolenku, zavolajte ho a vysvetlite mu, prečo a o koľko sú napríklad Maldivy drahšie ako Taliansko. Dobré je sa aj dieťaťa opýtať v tejto súvislosti na jeho názor a rozobrať spoločne argumenty pre a proti.

Finančné tipy pre deti od 13 do 16 rokov

Prvá brigáda: je tu obdobie, keď si deti môžu zarobiť svoje prvé peniaze na prázdninovej brigáde. Porozprávajte sa s nimi, čo si môžu z prvého zárobku kúpiť. „Skúste ich motivovať, aby si na napríklad nový vytúžený smartfón čiastočne zarobili alebo našetrili. Potom im môžete určitým dielom financií prispieť,“ hovorí ombudsman. Poučte ho o požičiavaní peňazí: porozprávajte sa spoločne o požičiavaní peňazí a živote na dlh. Dieťa by malo vedieť, že je dobré si sporiť a mať svoje vlastné peniaze, nie si len požičiavať a zadlžovať sa. Samozrejme, výnimkou môže byť pôžička na drahšie položky, ako je bývanie alebo auto.

Zasväťte ho do rodinného rozpočtu : v tomto veku je už vhodné potomkov zapojiť do debát o rodinných financiách. Rozpočítajte mu, koľko mesačne splácate hypotéku, poistky a ďalšie pravidelné mesačné poplatky. Vysvetľujte mu, že všetko v živote niečo stojí a že takmer nič nie je zadarmo. Dieťa si potom začne peniaze viac vážiť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #deti #financie #sporenie