Pravidelné vreckové dostávajú deti až na druhom stupni základnej školy

Začiatok školského roka je pre rodičov spojený najmä s finančnými výdavkami. A pri tejto príležitosti deťom otvárajú aj prvé bankové účty.

11.09.2018 06:00
deti, škola, žiaci, Foto:
Ilustračné foto.
debata
Podľa prieskumu Slovenskej sporiteľne má účet už 15 % detí na I. stupni základnej školy, na druhom stupni je to štvrtina žiakov a na strednej škole je to až 82 % študentov. Pravidelné vreckové dostáva na II. stupni 37 % žiakov. Na prvom stupni je to len 23 % detí.

Finančná gramotnosť

Rodičia by sa mali rozprávať sa s deťmi o peniazoch, ich hodnote a učiť ich s nimi narábať čím skôr. Od útleho detstva by mali rodičia viesť svoje ratolesti k finančnej gramotnosti. Práve nástup do prvého ročníka základnej školy je moment, od ktorého je vhodné dávať dieťaťu pravidelne malé vreckové, aby sa naučilo vnímať hodnotu peňazí. Vo veku 6 až 7 rokov je to suma do 5 eur mesačne.

„Vždy je lepšie, aby dieťa malo reálne skúsenosti s reálnymi peniazmi. Zo začiatku môžu deti dostávať len symbolické vreckové. Jeho míňanie by mali rodičia kontrolovať, a prípadne dieťaťu vysvetliť, ako si sporiť do budúcnosti,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. Najlepšie je dávať deťom vreckové pravidelne každý týždeň, pretože najmä menšie deti majú tendenciu minúť naraz väčšiu sumu na nepotrebné veci či sladkosti.

Účet v banke

S pribúdajúcim vekom možno čiastku navyšovať primerane finančným možnostiam rodiny a súčasne dať dieťaťu zodpovednosť za niektoré školské výdavky. „Mnohí z rodičov to riešia tak, že deťom zriadia účet v banke, na ktorý peniaze zasielajú a míňanie detí tak majú viac pod kontrolou. Mladí vo veku 16 až 19 rokov, teda stredoškoláci, majú zase účty aj kvôli príjmom z brigád,“ vysvetľuje Buchláková.

Pre deti staršie ako 10 rokov sa odporúča založiť detskú kartu, na ktorú im rodičia môžu posielať vreckové či iné pravidelné alebo nepravidelné príspevky. Navyše, rodičia majú prostredníctvom internetbankingu prehľad o výdavkoch dieťaťa a môžu mu nastaviť primeraný mesačný limit, ktorý ho naučí rozumne hospodáriť.

„Karta je užitočná aj v prípadoch, ak je dieťa mimo domova (napr. v tábore alebo na školskom výlete) a potrebuje peniaze na nečakané výdavky. Rodič mu ich tak môže rýchlo prevodom poslať. Na zriadenie karty štandardne stačí, ak rodič príde do banky s rodným listom svojho dieťaťa,“ doplnila Buchláková.

Tipy pre rodičov

Rozprávajte sa s deťmi o peniazoch už od ich útleho detstva. Už pri nástupe do prvého ročníka základnej školy dávajte dieťaťu pravidelné týždenne vreckové, v hodnote zhruba 5 eur na mesiac. Zapojte dieťa do aktivít rodinného manažmentu peňazí, nechajte ich aj spolurozhodovať o rodinnom rozpočte. Buďte pozitívnym príkladom a veďte si zoznam mesačných príjmov a výdavkov, a k tomu nabádajte aj svoje deti. Učte deti sporiť, aby svoje peniaze nemíňali na nepotrebné veci, ale použili ich rozumne. Ponechajte im istú mieru zodpovednosti, no občas skontrolujte ich narábanie s peniazmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #účet #banková karta #vreckové