Začínajúci podnikatelia môžu získať bezúročné úvery

Väčšina ľudí, ktorí chce začať podnikať, zápasí s nedostatkom financií na rozbeh svojho biznisu.

16.09.2018 06:00
banka Foto:
Ilustračné foto.
debata
Banky väčšinou dávajú úvery až tým podnikateľom, ktorí aspoň rok či dva podnikajú a majú za sebou už reálne výsledky.

Osloviť začínajúcich podnikateľov sa rozhodla Slovenská sporiteľňa, ktorá im núka bezúročné úvery do výšky 10-tisíc eur. Okrem podnikateľov môžu tento úver získať aj začínajúce neziskové organizácie. Úver je oslobodený od úrokov prvý rok od jeho poskytnutia. Splácať ho možno buď postupne, ale dá sa vyplatiť aj naraz po skončení bezúročného obdobia.

Kto nestihne splatiť úver do jedného roka, môže si splácanie rozložiť až na šesť rokov. V takom prípade mu sporiteľňa začne po jednom roku účtovať úrok, ktorý by nemal presiahnuť 5,9 percenta.

Podnikatelia, ktorí chcú získať úver bez úrokov, musia do 10. októbra zaregistrovať svoj biznis plán na stránke www.zacinamepodnikat.sk. Následne ho musia do 10. novembra obhájiť pred odborníkmi. „Počet podporených projektov pritom nie je obmedzený,“ tvrdí Tigran Aleksanyan, koordinátor programu pre začínajúcich podnikateľov a podnikateľky.

Okrem bezúročného obdobia môžu podnikatelia či neziskovky získať aj nenávratný príspevok vo výške 5 000 eur. Na udelenie tohto daru budú nominované všetky biznis plány s preukázateľným spoločenským prínosom.

Uchádzať sa o bezúročný úver môžu všetci podnikatelia a neziskové organizácie, ktorí začali alebo začnú svoju činnosť v tomto roku. Okrem úveru bez úrokov môžu využiť aj výhody od partnerov programu, ako je prenájom priestorov, on-line založenie firmy alebo organizácie, konzultácie či mentoring, vstupy na rôzne podujatia či mediálny priestor so zvýhodnenou cenou alebo úplne bezplatne. Slovenská sporiteľňa núka začínajúcim podnikateľom na prvý rok zadarmo podnikateľský účet.

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #banka #podnikateľ