Koľko zarobíte na termínovaných vkladoch? Takmer nič

Ľudia, ktorí majú úvery, môžu v súčasnosti profitovať z rekordne nízkych úrokov. Tých ktorí chcú naopak zhodnocovať svoje vklady, nízke úroky netešia.

27.09.2018 06:00
peniaze, hotovosť, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (4)
Len dve banky ponúkajú v súčasnosti sporiteľom na ročnom termínovanom vklade úrok vyšší ako 0,3 percenta. V Privatbanke môžu klienti získať zhodnotenie vo výške 0,8 percenta a v BKS Bank 0,6 percenta. Po zohľadnení ponúk, ktoré majú banky pre klientov, ktorí v nej majú účet, sa k nim pridá aj Prima banka s ročným úrokom 0,81 percenta.

Na chvoste rebríčka sa nachádzajú veľké banky. VÚB banka a Tatra banka ponúkajú v súčasnosti pri ročnom vklade úrok 0,05 percenta a Slovenská sporiteľňa dáva 0,01 percenta.

Ak niekto vloží na ročný vklad tisíc eur, pri úroku 0,8 percenta zarobí po zdanení 6,48 eura. Ak je úrok 0,3 percenta, jeho zhodnotenie dosiahne 2,43 eura. V prípade ročného úroku 0,05 percenta mu po jednom roku pribudne na účte 41 centov. A pri úroku 0,01 to bude len osem centov.

Kto chce vložiť peniaze na trojročný termínovaný vklad, môže počítať s mierne vyšším ročným úrokom ako pri jednoročnom vklade. Aj tu najviac ponúka Privatbanka, ktorá tieto vklady zhodnocuje ročným úrokom 1,05 percenta. Ľudia, ktorí majú účet v Prima banke, môžu dostať ešte o niečo vyšší úrok a to 1,20 percenta. V ostatných bankách je úrok na trojročnom vklade maximálne 0,50 percenta.

Aj pri trojročných vkladoch núkajú najmenej veľké banky. Tatra banka a VÚB ich zhodnocujú ročným úrokom 0,10 percenta a Slovenská sporiteľňa dáva rovnako ako pri jednoročnom vklade 0,01 percenta. Sporiteľňa však svojim klientom, ktorí v nej majú Osobný účet a sporenie, ponúka pri trojročnom vklade ročné zhodnotenie vo výške 0,21 percenta.

Človek, ktorý by vložil na trojročný termínovaný vklad tisíc eur, tak pri úroku 1,20 percenta zarobí po zdanení 29,16 eura. Ak je úrok 0,50 percenta, zinkasuje 12,15 eura. V prípade ročného úroku 0,10 percenta bude jeho zárobok predstavovať 2,43 eura. A pri úroku 0,01 percenta bude jeho zisk predstavovať 24 centov.

Podľa aktuálnej prognózy Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií by v nasledujúcich troch rokoch mali ceny každoročne rásť o 2,5 percenta. To znamená, že ak si niekto vloží teraz peniaze do banky na tri roky a dostane ročný úrok nižší ako 2,5 percenta, bude si môcť za svoje úspory spolu s úrokmi o tri roky kúpiť menej tovarov a služieb ako v súčasnosti za svoj vklad bez úrokov. To znamená, že tieto uložené peniaze mu namiesto zisku vyprodukujú stratu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #úroky #termínované vklady