Štát a banky spoločne požičajú malým a stredným podnikom

Poskytovť zvýhodnené úvery pre slovenské malé a stredné podniky začne Slovak Investment Holding, Slovenská záručná a rozvojová banka a UniCredit Bank.

01.10.2018 14:00
živnostník, živnosť, podnikateľ, plán,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Úvery sú plánované pre viac ako 600 podnikov v celkovej výške zhruba 220 miliónov eur. Prvé žiadosti o úvery budú môcť podniky podať už v tomto roku.

Zdrojom úverov sú finančné nástroje Slovak Investment Holding (SIH), ktoré sú financované z Operačného programu Výskum a inovácie a dodatočné zdroje Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) a UniCredit Bank. SIH ako hlavný partner projektu poskytuje úverový finančný nástroj vo výške 24,2 milióna eur pre SZRB a garančný finančný nástroj pre UniCredit Bank v objeme 12,1 milióna eur.

Prostredníctvom týchto nástrojov SIH preberá na seba časť portfóliového rizika z poskytovaných úverov, čím sa umožňuje a podporuje výhodnejšie financovanie pre malé a stredné podniky na Slovensku. Očakáva sa, že SZRB a UniCredit Bank v rámci spolupráce so SIH dokážu poskytnúť do roku 2023 úvery pre vyše 600 podnikov v celkovej výške približne 220 miliónov eur. Záujemcovia môžu žiadosť o úver podať už v tomto roku na ktorejkoľvek pobočke SZRB a UniCredit Bank na Slovensku.

„Teší ma najmä, že sme dokázali nastaviť vysokú mieru spolufinancovania SZRB a UniCredit Bank,“ poznamenal Ivan Lesay, generálny riaditeľ SIH. Miera spolufinancovania vyjadruje úroveň dodatočných zdrojov, ktorými participujúce banky prispievajú na poskytovanie úverov, a tým znásobujú celkový investičný potenciál verejných zdrojov. Inými slovami, každé jedno euro verejných prostriedkov v správe SIH pomáha v rámci tohto projektu vytvoriť až 6 eur úverového financovania pre slovenské podniky.

Na margo spolupráce sa vyjadruje Dušan Tomašec, generálny riaditeľ SZRB: „Podpis dnešnej zmluvy je len ďalším dôkazom o výhodnej, spoľahlivej a stabilnej finančnej podpore našej banky pre slovenské podniky.“ Hlavným cieľom spolupráce SIH, SZRB a UniCredit Bank sú zvýhodnené úverové podmienky pre malé a stredné podniky, či už vo forme znížených úrokových sadzieb alebo menej náročných požiadaviek na zabezpečenie úverov.

SZRB a UniCredit Bank boli na spoluprácu so SIH vybrané formou verejného obstarávania. V prípade záujmu na trhu existuje možnosť dodatočného navýšenia zdrojov SIH pre tieto banky, a tým pádom na ďalšie úvery pre malé a stredné podniky. „Cieľom UniCredit Bank je neustále zvyšovať kvalitu služieb pre našich klientov. Pevne verím, že spolupráca so SIH nám v dosahovaní tohto cieľa pomôže,“ povedal Miroslav Štrokendl, riaditeľ slovenskej pobočky UniCredit Bank. Finančné nástroje, na rozdiel od tradičných grantov, predstavujú inovatívnu, návratnú formu financovania z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. Podľa Ivana Lesaya predstavuje takýto spôsob investovania budúcnosť európskych investičných zdrojov.

Spoločnosť SIH dokáže vďaka tomuto modelu zapojiť do svojich investícií finančné zdroje a expertízu komerčných bánk. SIH zároveň dokáže tie isté finančné zdroje, po ich splatení, použiť na nové investície a týmto spôsobom ich opakovane recyklovať. „V tomto ohľade predstavujú finančné nástroje jednoznačnú výhodu oproti grantom, ktoré sú vo svojej podstate jednorazovou investíciou,“ uzatvára Ivan Lesay.

debata chyba