Stret so zverou môže skončiť vysokými škodami na aute

Výrazné ochladenie so sebou vždy prináša komplikácie na cestách, na ktoré upozorňuje každoročne polícia.

23.10.2018 16:32
srnka Foto:
Kolízie so zverou majú často za následok vysoké škody a nezriedka aj zranenia posádky vozidla.
debata
Dni sú kratšie, cesty sú šmykľavé a časté sú ranné hmly, ktoré znižujú viditeľnosť a zvyšujú riziko rôznych kolízií, medzi ktoré patrí aj zrážka so zverou. Podľa štatistík UNIQA poisťovne tvoria škody následkom stretu so zvieraťom asi 10% z celkových škôd na motorových vozidlách a najčastejšie sa stávajú skoro ráno alebo za tmy, kedy je na cestách horšia viditeľnosť.

Kolízie so zverou majú často za následok vysoké škody a nezriedka aj zranenia posádky vozidla. Vodiči sa najčastejšie dostanú na cestách do stretu s jeleňmi, srnami, diviakmi či líškami.

Výnimkou však nie sú ani medvede. „V poisťovni sme mali prípad, keď na ceste 1.triedy v regióne stredného Slovenska skočil medveď do cesty kamiónu, oprava vozidla v autorizovanom servise sa vyšplhala na 9000 eur. Mali sme tiež niekoľko udalostí, kedy došlo k stretu auta s ovcou, škody na vozidlách sa pohybovali okolo dvetisíc eur,“ hovorí vedúci oddelenia likvidácie škôd na motorových vozidlách Martin Križan.

Stretu so zvieraťom sa nesnažte za každú cenu vyhýbať

Ďalší prípad sa týkal vodiča, ktorý sa snažil vyhnúť srnke, ktorá mu náhle skočila do vozovky.

„Vodič v snahe vyhnúť sa zvieraťu prudko strhol volant, prestal ovládať vozidlo a vošiel s ním do jazera. Škoda na vozidle bola totálna, presiahla 12 000 eur. Vodič našťastie neutrpel vážne zranenia,“ popisuje prípad Križan.

Aj na základe takýchto prípadov odborníci radia – ak už má k zrážke so zverou prísť, neoplatí sa s vozidlom manévrovať a vyhýbať sa zvieraťu vo vysokých rýchlostiach. Riskujete šmyk a tvrdý náraz do stromu alebo iného vozidla v protismere, čo môže mať často horšie následky.

V prípade, že ku kolízii dôjde, okamžite kontaktujte asistenčnú službu poisťovne, ktorá pomôže napr. s odtiahnutím vozidla, ak je nepojazdné. Určite nezabudnite privolať políciu, policajný zápis o nehode bude potrebovať poisťovňa pri riešení poistnej udalosti. Škody následkom stretu so zverou Vám poisťovňa uhradí z havarijného poistenia.

Polícia tiež upozorňuje, aby vodiči po zrážke so zvieraťom nijako nemanipulovali. Právo nakladať s uhynutou zverou má totiž len užívateľ poľovného revíru, ktorého po nehode privolá polícia. Ak by ste si uhynutú zver odviezli domov, hrozí Vám obvinenie z pytliactva.

Ako predísť kolízii a eliminovať škody

Zver často skáče do cesty nečakane a vodiči sa snažia vyhnúť zrážke dupnutím na brzdu. Najmä v zimnom období pri prudkom brzdení často hrozí šmyk, samozrejmosťou by mali byť prezuté pneumatiky. „Zimné pneumatiky sú svojím špeciálnym dezénom a gumovou zmesou na zimných cestách oveľa bezpečnejšie než letné. Brzdná dráha letných pneumatík môže byť totiž na zimných cestách dlhšia o 20 až 30 percent,“ upozorňuje Križan.

Rady, ktoré môžu pomôcť:

  • Na miestach, ktoré sú označené dopravnou značkou „Pozor zver“, jazdite opatrne a znížte rýchlosť.
  • V prípade, že na ceste stojí zviera, snažte sa brzdiť a pevne držte volant.
  • Na zviera stojace na ceste nikdy neblikajte a vypnite diaľkové svetlá, tie ho totiž môžu oslepiť a zviera zostane nehybne stáť.
  • Zver sa radšej snažte zahnať trúbením, na ktoré väčšina zvierat reaguje.
  • Treba počítať s tým, že ak cez cestu prebehla srna, jeleň či diviak, ktoré žijú v stádach, je možné, že za ním vybehnú ďalšie a tomu prispôsobiť jazdu.
debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #poistenie #cesty #stret so zverou #poistná udalosť