Ceny povinného zmluvného poistenia by sa mali opäť zvýšiť

Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik vo všeobecnosti očakáva, že budúci rok budú ceny PZP ďalej rásť.

08.11.2018 16:39
pzp, poistenie, povinné, zmluvné, havária, nehoda Foto:
Ceny povinného zmluvného poistenia (PZP) by sa mali opäť zvýšiť.
debata (4)

„Pomalé tempo rastu by sa však nemalo meniť, keďže trh zostáva vysoko konkurenčný,“ povedal pre portál voFinanciach.sk Búlik. Avšak povinné zmluvné poistenie je podľa senior analytika spoločnosti Fincentrum Petra Világiho produkt, pri ktorom sú klienti asi najcitlivejší na zmenu ceny. Preto musia poisťovne v tomto smere pristupovať k úpravám poistného veľmi opatrne.

Na druhej strane boli podľa Világiho mnohé poisťovne v PZP dlhodobo stratové, čo už nová regulácia zo strany Európskej únie nepripúšťa. „Aj preto sme za posledné obdobie videli nárast poistného v zákonom poistení. Očakávame, že ceny budú rásť aj do budúcnosti, a to nielen kvôli prísnejšej regulácii. Doprava sa najmä vo väčších mestách zhusťuje, čím rastie aj riziko škodových udalostí. A práve škodoví klienti si priplatia najviac,“ povedal pre portál voFinanciach.sk Világi.

V produktovej škále sa pre veľký tlak na cenu nedajú podľa Világiho očakávať žiadne prevratné novinky. S pribúdajúcimi skúsenosťami a množstvom dát o škodovosti klientov môžu poisťovne prísť s presnejšou segmentáciou ceny. Prípadne rozšíriť ponuku pripoistení. Priestor existuje podľa Világiho aj vo vývoji nových technických riešení na dojednávanie poistenia napríklad prostredníctvom mobilných aplikácií.

Napríklad Komunálna poisťovňa systém kalkulácie cien PZP oproti minulým rokom nemenila. Ako povedal zástupca riaditeľa úseku neživotného poistenia Komunálnej poisťovne Peter Žilka, stále platí, že výška poistného sa v prvom rade odvíja od triedy auta (veľkosť objemu motora vozidla, celková hmotnosť vozidla a podobne). Väčšina poisťovní sa riadi podľa neho princípom „ťažšie auto spôsobí väčšiu škodu“, a preto sa za väčšie autá zväčša platí vyššie poistné.

V poistnom je tiež podľa Žilku zohľadnená škodovosť klienta (bonusový systém) a frekvencia platenia poistného. „V budúcnosti plánujeme zaviesť podrobný systém segmentácie, aby sme odlíšili rizikovejších klientov od tých menej rizikových, ktorým chceme predpisovať nižšie poistné, ako tým, ktorí škody spôsobujú,“ dodal Žilka.

Národná banka Slovenska (NBS) pred vyše dvoma rokmi konštatovala, že slovenský trh PZP je na hranici udržateľnosti a poisťovne musia postupne pristúpiť k zvyšovaniu cien. Pomer škodovosti k výberu poistného totiž v poisťovniach atakoval hranicu 100 %, čo je podľa Búlika veľmi extrémne číslo naznačujúce vysokú nestabilitu trhu.

Dôvodov, prečo sa tak na Slovensku dialo, je niekoľko. Primárne ide o výsledok cenových vojen, ktoré vyhrotili podľa Búlika niektoré online poisťovne, resp. zahraničné pobočky poisťovní z krajín EÚ, ktoré v snahe nabrať rýchlo väčší kmeň pristúpili k dumpingovým ce­nám.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne #financie #povinné zmluvné poistenie #klienti