Slovákom klesla splátka hypotéky o 25 percent

Kým pred niekoľkými rokmi patrili slovenské hypotéky medzi najdrahšie v eurozóne, dnes patria medzi najlacnejšie.

13.11.2018 10:10
výdavky, peniaze, účty, nájomné, dane, hypotéka Foto:
Ilustračné foto.
debata
Okrem politiky Európskej centrálnej banky k tomu prispela aj zlepšujúca sa ekonomická situácia na Slovenku.

Pred piatimi rokmi sa pohybovali najnižšie úroky okolo 4 percent (pri päťročnej fixácii), v súčasnosti sú pod hranicou 1,5 percenta. V lete roku 2013 ponúkala Slovenská sporiteľňa úvery na bývanie prvýkrát so sadzbou pod štyrmi percentami – od 3,99 % pri päťročnej fixácií. Pri úvere 50 tisíc eur na 30 rokov, čo bola v tej dobe priemerná hodnota úveru na bývanie, bola splátka 238 eur. Po piatich rokoch výrazného poklesu úrokových sadzieb klesla o 25 percent na 178 eur pri úrokovej sadzbe 1,39 percenta.

Nebola to však jediná dobrá správa pre Slovákov. Za ostatných päť rokov sa priemerná mzda na Slovensku každým rokom zvyšovala o desiatky eur ročne. A kým splátka klesla o štvrtinu, plat im narástol o viac ako pätinu. Samozrejme, každá minca má dve strany – nižšie úroky a vyššie platy boli dva hlavné motory rastu cien nehnuteľností. Priemerná výška úveru na bývanie je dnes do 70 tisíc eur.

„Vďaka krokom NBS budú pre celý trh platiť rovnaké pravidlá, čo vítame. K úverovaniu obyvateľstva sme vždy pristupovali zodpovedne a nové pravidlá sme dodržiavali už vopred. Ako najväčšia banka, ktorá je lídrom v poskytovaní úverov na bývanie, budeme naďalej pomáhať ľuďom na Slovensku s financovaním ich bývania,“ vraví Ján Bača, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne.

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #úrokové sadzby #splátky