Neprezuté pneumatiky vám môžu znížiť poistné plnenie

Novembrová námraza na vozovke a následná zrážka dvoch vozidiel, z ktorých zadné nestačilo dobrzdiť. Ak vinník nemal prezuté pneumatiky, od 15. novembra môže mať problém pri riešení nehody, ale aj poistnej udalosti.

14.11.2018 14:20
automechanik, nezamestnanosť, pracovné miesto,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Používanie zimných pneumatík je totiž v období od 15. novembra do 31. marca povinné pre osobné vozidlá, pokiaľ sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, námraza alebo ľad. V opačnom prípade sa vodiči vystavujú riziku vzniku dopravnej nehody a pokuty od polície, ktorá vodičovi navyše môže zakázať pokračovať v jazde. Náklady spojené s následným odtiahnutím vozidla si, samozrejme, vodič hradí sám.

Pod 10 stupňov prezujte pneumatiky

A prečo sú správne pneumatiky pri jazde v zimnom období také dôležité? „Zimné pneumatiky odporúčame už pri nižších teplotách, v našich podmienkach je to pri teplotách nižších ako 10 stupňov Celzia, nakoľko zmes, ktorá je použitá v letných pneumatikách stvrdne a pneumatiky sa tak rýchlo dostávajú do šmyku.

Zimné pneumatiky majú členitejší dezén s malými lamelami a vďaka tomu lepšie držia na vozovke pri zníženej teplote a na zasneženom povrchu. Takisto brzdná dráha vozidla na letných pneumatikách je pri nepriaznivom počasí oveľa dlhšia,“ vysvetľuje Martin Škultéty z oddelenia likvidácie poistných udalostí motorových vozidiel Allianz – SP.

Nesprávne pneumatiky vám môže zrátať aj poisťovňa

Neprezuté pneumatiky môžu byť navyše príčinou zníženého poistného plnenia. „V prípade vzniku poistnej udalosti je poisťovňa oprávnená primerane znížiť poistné plnenie, ak došlo k poškodeniu alebo zničeniu vozidla z dôvodu, že nebolo udržiavané v riadnom technickom a výrobcom predpísanom stave, napríklad aj ak malo nesprávne zvolené pneumatiky či ojazdený dezén. V zázname o dopravnej nehode od polície však musí byť uvedené, že príčinou vzniku nehody boli práve nesprávne zvolené pneumatiky, prípadne to preukáže znalecké dokazovanie,“ dodáva hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.

Ojazdenosť pneumatík skontrolujte 5-centovkou

Okrem správne zvolených pneumatík je dôležité skontrolovať aj hĺbku dezénu pneumatiky. Slovenské zákony povoľujú minimálnu hĺbku dezénu na zimnej pneumatike 3 mm (na letnej je to 1,6 mm). Ak po ruke nemáme hĺbkomer, na kontrolu drážok zimných pneumatík stačí známy test so slovenskou 5-centovou mincou. Tá má na zadnej časti vyobrazený najznámejší slovenský vrch, Kriváň. A vrchol Kriváňa na rube mince je vzdialený od okraja mince presne 3 mm. Ak teda vložíte mincu do drážky pneumatiky a vrchol Kriváňa je skrytý v drážke, pneumatika na vašom vozidle spĺňa zákonom stanovené podmienky pre použitie v zime a nemá problém ani s prírodnými zákonmi. Ak však vrchol kopca vidíte, pneumatika je zrelá na prezutie. Odporúčaná hĺbka dezénu zimných pneumatík je pritom 4 mm, a to si viete jednoducho zmerať aj 2-eurovou mincou, keďže strieborný okraj dvojeurovky má presne 4mm.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #pneumatiky #zima