Na Vianoce si neberte veľké úvery

Podľa údajov Národnej banky Slovenska si Slováci v priemere berú najčastejšie spotrebné úvery práve v predvianočnom období, v priemere viac ako 1000 eur.

29.11.2018 13:30
darčeky, Vianoce, vianočné, vianočný Foto:
Ilustračné foto.
debata
Priemerne si ľudia požičali prostredníctvom spotrebných úverov v novembri minulého roka do 10– tisíc eur.

„Spotrebné úvery neodporúčam využívať na veci ako nákup televízora či iného spotrebiča. Vhodnejšie sú napríklad pri kúpe auta či rekonštrukcii. K peniazom treba aj v predvianočnom čase pristupovať zodpovedne. V obchode sa často sa necháme zlákať výhodnou ponukou na niečo, čo reálne nepotrebujeme, prípadne bez čoho sa vieme bez problémov zaobísť. Alebo kupujeme veci, ktoré použijeme len raz a potom nám doma zbytočne zaberajú miesto. Často tiež platíme za rozsah služieb, ktorý je nad naše reálne potreby – napríklad káblovka, internet, mobilný paušál,“ radí Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Ak sa rozhodnete nakupovať vianočné darčeky cez internet, nezabudnite, že v prvom rade je potrebné skontrolovať zabezpečenie web stránky, teda či je v hornom okne napísane https a ikonka zámočku. „Na internete sa odporúča nakupovať u overených obchodníkov. Mať zriadenú službu SMS notifikácia vďaka ktorej získate okamžitý prehľad o svojich obratoch. Klient si môže manažovať svoje limity na kartách – zmena l cez internetbanking je bezplatná,“ doplnila Buchláková.

debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #Vianoce #darčeky