Radíme: Ak sa zraníte na zľadovatenom chodníku, máte nárok na odškodné

Zimnú údržbu chodníkov majú povinnosť zabezpečovať obce a mestá, ktoré zodpovedajú aj za škody, ktoré vzniknú na neodpratanom či zľadovatenom chodníku. Ponúkame niekoľko rád, na čo nezabudnúť, ak budete žiadať odškodné.

31.01.2019 06:00
počasie pocasie sneh snezenie kalamita... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata
Výdatná snehová nádielka a mráz spôsobili, že niektoré chodníky v našich obciach a mestách pripomínajú klzisko. Pády na zľadovatených povrchoch majú často za následok úrazy, ktoré môžu vyžadovať dlhšie liečenie a niekedy zanechajú aj trvalé následky.

Zlomeniny rúk a nôh, podvrtnutia členkov, odreniny či natiahnutie kĺbov – to sú najčastejšie prípady, ktoré podľa štatistík UNIQA poisťovne nahlasujú klienti v zime po pádoch na zľadovatených chodníkoch.

Od koho žiadať odškodné?

V prípade, že ste sa takto pošmykli a vznikla Vám škoda, plnenie si môžete nárokovať z vlastnej úrazovej alebo životnej poistky. Plnenie môžete dostať za trvalé následky úrazu, hospitalizáciu, chirurgický zákrok, zlomeninu kosti či odškodné za práceneschopnosť.

Zároveň je možné nárokovať náhradu vzniknutej škody od príslušnej obce alebo mesta , ktoré za údržbu chodníka zodpovedá. Takzvaná chodníková novela preniesla v máji minulého roka zodpovednosť za údržbu chodníkov z majiteľov priľahlých nehnuteľností na obce a mestá. „Správcovia miestnych komunikácií zodpovedajú za škody, ktorých príčinou boli závady v schodnosti miestnych komunikácií určených pre chodcov alebo v schodnosti chodníkov okrem prípadu, že preukážu, že nebolo v medziach možností tieto závady odstrániť ani na ne predpísaným spôsobom upozorniť,“ píše sa doslova v cestnom zákone.

Znamená to, že zákon obciam ukladá povinnosť udržiavať chodníky v stave schodnosti, teda napr. v zime odstraňovať nánosy snehu a ľadu.

Samozrejme, aj pri poistení zodpovednosti obce platí, že poistení by mali predchádzať vzniku poistnej udalosti a nemali by údržbu zanedbávať. Obce a mestá nezbavuje zodpovednosti za údržbu napr. tabuľa so všeobecným oznamom, že chodník sa v zime neudržiava. „Samozrejme, sú situácie, keď nie je možné odpratať chodník z objektívnych dôvodov – ak ráno o 8:00 hod nasneží a o dve hodiny sa niekto zraní, nejde o zanedbanie údržby a škoda by sa hradila z poistenia zodpovednosti obce,“ vysvetľuje P. Pastír z UNIQA poisťovne.

Ak má obec alebo mesto uzatvorené poistenie zodpovednosti za škodu, odškodnenie je možné dostať z tejto poistky, ktorá kryje škody na živote, zdraví a majetku spôsobené iným osobám. Nárokovať si môžete bolestné, stratu na zárobku, náklady účelne vynaložené na liečenie, či sťaženie spoločenského uplatnenia.

„ Zranený má okrem toho nárok aj na náhradu škody na majetku. Ide napríklad o poškodený mobil či oblečenie. V prípade akéhokoľvek odškodnenia z poistenia zodpovednosti však musí byť jasné, že k úrazu naozaj prišlo následkom neodprataného alebo šmykľavého chodníka,“ pripomína Pavol Pastír. Aj preto poisťovne odporúčajú pred nahlásením poistnej udalosti všetko riadne zdokumentovať.

Čo urobiť pred nahlásením poistnej udalosti

Poškodený by si mal zabezpečiť čo najviac dôkazov a svedkov o tom, že chodník bol naozaj neodprataný alebo zľadovatený: odfotiť si miesto úrazu mobilom alebo urobiť krátke video, prípadne si zapísať kontakty na svedkov, ktorí úraz videli. V prípade vážnejšieho úrazu odporúčame privolať napr. mestskú políciu, ktorá stav povrchu chodníka zdokumentuje. „V prípade, že poškodený nevie preukázať, že chodník bol naozaj neudržiavaný, prípadne nemá dôkaz o tom, že k úrazu došlo na mieste, za ktoré zodpovedá poistený, môže dôjsť k problémom pri plnení,“ upozorňuje Pastír.

Ak už máte všetko zdokumentované, choďte na príslušný miestny úrad a písomne požiadajte o náhradu škody. Ak sú obec alebo mesto poistené, oznámia škodovú udalosť príslušnému poistiteľovi a pripoja k nej aj Váš nárok na náhradu škody, ktorý ste adresovali príslušnému úradu. Poisťovňa následne pristúpi k likvidácií škodovej udalosti a prostredníctvom obce alebo mesta bude od vás požadovať preukázanie priebehu vzniku škody ako aj výšku nároku, ktorý požadujete od obce.

Odporúčame tiež odkladať si všetky lekárske správy a dokumentáciu o úraze: výsledky vyšetrení, príjmové doklady súvisiace s liečbou, poškodené veci. Po ukončení PN požiadajte svojho ošetrujúceho lekára o vystavenie lekárskeho posudku o bolestnom a v prípade trvalých následkov úrazu žiadajte aj posudok o sťažení spoločenského uplatnenia (toto je však možné najskôr po roku od úrazu).

Dokumenty budete potrebovať v poisťovni pri uplatňovaní si nároku na odškodné. „V prípade, že máte uzatvorenú aj úrazovú poistku, môžete si uplatňovať odškodnenie úrazu z nej a aj bolestné z poistenia zodpovednosti obce alebo mesta,“ uzatvára Pastír.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #odškodné #chodník