Chcete si konečne začať sporiť?

Sporiť na horšie časy sa určite oplatí. Ale ako a hlavne, z čoho? To je otázka, ktorú si kladú mnohí z nás.

05.02.2019 10:00
banky, účet, sporenie, peniaze, prasiatko,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)
Odborníci radia, že ak by sme si každý mesiac odkladali aspoň malú čiastku peňazí bokom, postupne by sme si dokázali nasporiť peknú finančnú rezervu.

Základná rada teda znie – naučte sa sporiť pravidelne. „Pravidelné sporenie je ideálnym spôsobom, ako si ľudia môžu popri bežných výdavkoch vytvoriť železnú rezervu a tú zároveň aj výhodne zhodnotiť. Či si šetria na konkrétny cieľ alebo iba pre prípad núdze, základom je pravidelnosť, a teda odkladanie peňazí pravidelne každý mesiac,“ radí PR špecialistka Prima banky Ľuboslava Šillerová.

Dôležitá je pravidelnosť

Aby ľudia na sporenie nezabúdali, a odkladali si peniaze naozaj poctivo každý mesiac, väčšina bánk dnes poskytuje sporenie k účtu. Jeho výhodou je, že zvolená suma vám odchádza z bežného bankového účtu rovno na účet sporenia vo vybraný deň, napríklad 5-teho, alebo 10-teho, jednoducho podľa toho, aký deň sporenia si zvolíte. A ideálne je, ak si na sporenie každý mesiac odložíte zopár eur hneď po výplate. Nečakajte na koniec mesiaca, či vám niečo zvýši, to je naozaj zradné.

Sporiť sa dá aj z mála

Určite to poznáte aj vy – euro k euru a zrazu máte našetrené na nové zimné pneumatiky, či nový telefón. Verte tomu, že sporiť sa dá naozaj aj z mála. „Pravidelne sporiť s výhodným úrokom sa dá už od nízkej sumy, stačí aj 10 eur mesačne. Ak si chcú klienti založiť pravidelné sporenie k svojmu účtu, nemusia chodiť ani na pobočku banky. Môžu tak urobiť kedykoľvek a pohodne cez svoj internet bankig alebo cez mobilnú aplikáciu banky,“ dodala Šillerová z Prima banky.

7 rád, ako si sporiť pravidelne a výhodne

1. Pravidelné sporenie je ideálnym spôsobom ako si môžete postupne popri bežných výdavkoch vytvoriť „železnú rezervu“.

2.Ak peniaze necháte ležať na bežnom účte, veľmi ľahko sa môže stať, že ich miniete, aj keď ich v daný mesiac nevyhnutne nepotrebujete.

3. Dôležité je naučiť sa odkladať peniaze na sporenie, resp. sporiaci účet pravidelne, hoci aj po menších čiastkach.

4. Sporiť s výhodným úrokom sa dá v banke už od nízkej sumy, napríklad aj od 10 € mesačne. Ani nižšia výplata by vás preto nemala odradiť.

5. Ideálne je peniaze na sporenie posielať hneď po výplate a nečakať na koniec mesiaca, či a koľko sa vám zvýši. Je to veľmi zradné.

6. Pravidelné sporenie dnes dokáže ponúknuť aj výrazne lepší úrok ako na klasickom termínovanom vklade. Atraktívny úrok vám banka garantuje na celé obdobie sporenia.

7. Založiť sporenie sa dnes dá už aj cez internet banking alebo cez mobilnú aplikáciu banky. Je to naozaj veľmi rýchle a jednoduché, stačí sa len konečne odhodlať!

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #sporenie #ako sporiť