Nezabúdajte na zabezpečenie chát, zlodeji ich majú radi

Nejeden majiteľ chaty alebo chalupy sa mylne domnieva, že tento druh majetku je nepoistiteľný. Ide pritom o stavby, na ktorých v dôsledku živlov alebo krádeží môžu vzniknúť nemalé škody.

11.04.2019 10:00
torysky, drevenica, chata Foto: ,
Ilustračné foto
debata
Do zhotovenia alebo kúpy, zútulnenia a skrášlenia chaty, v ktorej nachádzame oddych najmä v jarných a letných mesiacoch, investujeme tak veľa energie a času, ako aj peňazí. Aj keď v nich radi trávime každú voľnú chvíľu, významnú časť roka sú neobývané. O to viac, že ich nemáme pod dohľadom a pravidelnou kontrolou, by sme mali dbať na ich zvýšenú ochranu a zabezpečenie pred rôznymi nástrahami a rizikami. Každého by mrzelo, ak by mu miesto na oddych zničila letná búrka, víchrica či krupobitie alebo znehodnotili zlodeji a spôsobené škody by nebolo za čo odstrániť a napraviť. Navyše, nakoľko sú chatky obývané menej, na vzniknutú poistnú udalosť môžete prísť až o niekoľko dní či týždňov, čím sa vám výška škody môže rapídne navýšiť.

Padnutý strom

„Jeden z evidovaných prípadov, ktorý sme riešili v Poštovej poisťovni, sa stal v chatovej oblasti. Na majetok nášho klienta spadol strom, čo zistil až po pár dňoch, keď počas víkendu prišiel na chatu. K incidentu došlo pod vplyvom počasia a veku stromu, ktorý poškodil strechu rekreačnej stavby, plot a kompostér. Poistenie sa však podľa poistnej zmluvy vzťahovalo iba na samotnú stavbu chaty, preto sme mu vyplatili len škodu vzniknutú na streche,“ približuje poistnú udalosť na chate Ľubica Skalická, riaditeľka Úseku správy a likvidácie neživotného poistenia Poštovej poisťovne.

Podľa štatistík kriminality Ministerstva vnútra SR bolo vlani evidovaných 311 krádeží vlámaním do rekreačných chát, čím ich majiteľom vznikla škoda v celkom sume 351-tisíc eur. Zlodeji vedia, že ide, v mnohých prípadoch, o nestrážené a slabo chránené objekty, plné hodnotných vecí, preto sa často stávajú objektmi ich záujmu a trestnej činnosti – o dôvod viac, prečo myslieť tak na mechanické zabezpečenie rekreačnej stavby, ako aj na jej poistenie. „Na zabezpečenie proti krádeži sa v závislosti od dojednanej výšky poistnej sumy vyžadujú rovnaké podmienky pre rekreačnú stavbu, resp. chatu, ako pre klasický obývaný rodinný dom.

Bezpečnostné dvere

Podmienky sú tým prísnejšie, čím hodnotnejší majetok poisťujeme. Ak má klient chatu nadštandardne zariadenú, nachádza sa v nej elektronika prípadne športové predmety, mal by myslieť na to, že v takom prípade potrebuje bezpečnostné dvere, zámok, prípadne alarm rovnako ako by potreboval v rodinnom dome,“ upozorňuje. Skalická.

Poistenie rekreačných stavieb a chát neponúka každá poisťovňa, v dôsledku čoho sa medzi ich majiteľmi rozšíril mýtus, že sa nedajú poistiť. Poštová poisťovňa poskytuje poistenie rekreačných stavieb. V rámci neho je možné poistiť si aj rekreačnú stavbu, ktorá je ešte len v rozostavanom stave. Po dokončení stavby chaty si klient môže poistiť aj domácnosť v chate, predovšetkým ak ide o vyššie hodnoty vecí v rekreačnej domácnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #poistenie #chaty