Skúsenosť s fondmi majú najmä starší ľudia

S investovaním do fondov má skúsenosť 55% všeobecnej populácie na Slovensku. Nižšie hodnoty boli zaznamenané medzi mladými vo veku 18 – 24 rokov (40%), naopak vyššie medzi generáciou vo veku 46 – 65 rokov (69%).

19.04.2019 06:00
výnos, akcie, investor, investovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Zaujímavosťou pritom je, že o niečo výraznejšie stúpa v uplynulých rokoch skúsenosť mladých s týmto typom zhodnocovania financií. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu spoločnosti IPSOS pre ČSOB. Dnes je Svetový deň fondov, ktorý si pripomíname na počesť narodenia Abrahama van Ketwicha, považovaného za otca fondov. Od založenia vôbec prvého fondu na svete uplynie 245 rokov.

Záujem o investovanie

„Očakávame, že zvyšujúci sa záujem o investovanie do fondov bude aj naďalej pretrvávať, a to aj vplyvom významných a dôležitých diskusií o financovaní a udržateľnosti penzijného systému. Veríme, že ľudia sa budú čím ďalej tým viac zaujímať o to, z čoho a ako budú financovať svoj životný štandard na dôchodku,“ vysvetľuje Dana Škublová, riaditeľka slovenskej pobočky KBC Asset Management NV, prinášajúcej fondy pre klientov ČSOB.

Aj Svetový deň fondov pripomína, že investovanie by nemalo byť vnímané iba ako okrajová záležitosť, pretože sa týka každého z nás. Rovnako ako sa každého týka inflácia, ktorá znižuje reálnu hodnotu úspor. Z prieskumu vyplynulo, že ako hlavné dôvody pre nevyužitie fondov sú spomínané nedostatok času (36%), voľných finančných prostriedkov (33%).

Ide o najčastejšie mýty spojené s investovaním, ktoré už dávno neplatia, nakoľko investovať sa dá už od 15 eur mesačne alebo od 150 eur formou jednorazovej investície, pričom s výberom vhodného produktu a skladbou portfólia klientovi poradia odborníci v pobočke. „Ak klient chce reálnu hodnotu svojich peňazí ochrániť, musí sa poobzerať aj za inými možnosťami zhodnocovania peňazí, než sú bežné sporiace či termínované účty,“ zdôrazňuje Dana Škublová.

V ČSOB evidujeme v uplynulých rokoch rastúci záujem klientov o investovanie do fondov, čo je ovplyvnené aj pretrvávajúcim prostredím nízkych úrokových sadzieb na vkladových produktoch. Záujem klientov o podielové a investičné fondy rástol v roku 2018 medziročne zhruba 5-% tempom.

Prvý fond oslavuje 245 rokov

Od založenia vôbec prvého fondu na svete uplynie tento rok 245 rokov. Tento fond už dnes neexistuje, pretože bol vytvorený na obdobie 25 rokov. „Myšlienka kolektívneho investovania však pretrvala, o čom svedčí počet podielových a investičných fondov vo svete a tiež objem majetku, ktorý pre svojich klientov spravujú. Na konci roka 2018 to bolo vo svete takmer 132 tisíc fondov a 44 biliónov eur,” približuje Škublová.

Pri investovaní je potrebné počítať s kolísavosťou finančných trhov, to je istota, na ktorú sa možno spoľahnúť. Prechodne môže dokonca hodnota investícií klesnúť pod hodnotu vkladov. Výkyvy na trhu nemusia byť nutne zlou správou. „Práve naopak môžeme ich využiť vo vlastný prospech. Keď trhy poklesnú, môžeme nakúpiť so zľavou ako pri sezónnom výpredaji v obchodoch. Z dlhodobejšieho hľadiska však investovanie prináša ovocie,“ uzatvára Škublová.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #investovanie #fondy