Rodinné firmy potrebujú pomoc

Rodinným firmám na Slovensku reálne hrozí, že ich nebude mať v budúcnosti kto viesť, čím je ohrozená ich prosperita a fungovanie.

22.05.2019 13:30
kancelária, práca, zamestnanci, platy Foto:
Ilustračné foto
debata
Z malých a stredných podnikov na Slovensku je zhruba 80 percent rodinných firiem.V postso­cialistických krajinách prichádza v súčasnosti podľa štátneho tajomníka mionisterstva hospodárstva rastislava Chovanca k prvej generačnej výmene a treba ju zvládnuť tak, aby rodinné podniky nezanikali.

Podľa analýzy ministerstva hospodárstva totiž hrozí až tretine z nich neúspešné odovzdanie riadenia. „Tradičné riešenie v podobe nadnárodných finančných investorov v týchto prípadoch nefunguje, pretože tieto podniky nezodpovedajú ich investičným parametrom. O niekoľko rokov tak tretina týchto firiem nemusí existovať, čo môže ohroziť celý ekosystém, " hovorí managing partner skupiny IS Capital Group František Salamon.

„Problém s generačnou výmenou začína byť medzi slovenskými rodinnými firmami citeľný. Prvá generácia majiteľov a zakladateľov prišla do dôchodkového veku, ale často nemá firmu komu odovzdať. Prechod do ďalšej generácie nezvláda zhruba 20 – 30 percent firiem, do tretej generácie sa nedostane ani pätina z nich. Mnohým pritom hrozí úplný zánik. Z pohľadu investora je tak optimálny čas začať sa zaujímať aj o stabilný výrobný sektor flexibilných malých a stredných firiem. Investície nemusia byť len o globálnych finančných trhoch a nových technológiách, hľadáme príležitosť ako generovať alfu a extrahovať likviditnú prémiu aj v iných oblastiach,“ povedal investičný riaditeľ Infinity Capital Strategies Peter Bálint.

Bálint investoval prostredníctvom spoločnosti Infinity Capital Strategies 10 miliónov eur do fondu generačnej výmeny SKGT Fund investiční fond SICAV. Pridal sa tak k skupine IS Capital Group, ktorá je spolutvorcom myšlienky založenia tohto fondu a ako prvá doň investovala 20 miliónov eur. SKGT Fund sa zameriava najmä na akvizície malých a stredných slovenských výrobných podnikov, ohrozených generačnou výmenou majiteľov. Spravuje ho najväčšia česká investičná spoločnosť pre fondy kvalifikovaných investorov AVANT Investiční společnost, a.s.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #generačná výmena #rodinné firmy